Bursa din Moscova a scăzut puternic, la cel mai redus nivel de la invadarea Ucrainei

Bursa din Moscova a scăzut puternic, la cel mai redus nivel de la invadarea Ucrainei
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2022

Acțiunile de la bursa din Moscova au scăzut puternic luni, ajungând la cel mai redus nivel atins din 24 februarie, ziua în care primele trupe rusești au intrat în Ucraina, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele MOEX Rusia a scăzut cu 6,9%, iar în timpul tranzacțiilor a coborât cu până la 7,4%.

Vladimir Putin și-a mărit salariul CITEȘTE ȘI Vladimir Putin și-a mărit salariul

Piețele financiare din Moscova au înregistrat un declin generalizat, de când președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară săptămâna trecută, punând economia rusă pe picior de război și prelungind probabil conflictul din Ucraina.

”Din perspectivă macro, principalele implicații pentru economia Rusiei ar putea veni prin sancțiuni suplimentare occidentale, presiune crescută asupra finanțelor publice și probleme mai mari pentru oferta de forță de muncă a Rusiei”, a declarat Liam Peach, economist senior pentru piețele emergente la Capital Economics, într-o notă de vineri.

Rusia a anunțat convocarea a 300.000 de rezerviști, după ce a pierdut în ultimele săptămâni porțiuni mari de teritoriu în urma unei contraofensive ucrainene surprinzătoare, iar Kremlinul organizează acum ”referendumuri” în părți din estul Ucrainei, în încercarea de a consolida prezența Rusiei în regiune.

În timp ce unele state membre ale UE cer ca mai multe bănci rusești să fie separate de sistemul de plăți SWIFT, senatorii americani propun sancțiuni secundare mai stricte pentru limitarea prețului petrolului de către G7, iar UE vrea limitarea prețului petrolului, Peach a sugerat că sectorul energetic din Rusia, un pilon cheie al economiei, ar putea fi în pericol.

”Convocarea rezerviștilor și prelungirea conflictului vor avea un cost. Bugetul federal al Rusiei a intrat într-un deficit mare în august și, pentru ca guvernul să își mențină gestionarea prudentă a finanțelor publice, va fi nevoie de majorări de taxe”, a spus Peach.

Chemarea a 300.000 de rezerviști, alături de informațiile despre mulți cetățeni de vârstă militară care fug din țară pentru a evita recrutarea, ar putea, de asemenea, să agraveze problemele de atragere a forței de muncă în Rusia, a sugerat el.

”Cifrele oficiale arată o migrație totală spre exterior de 216.000 de persoane, în prima jumătate a anului, iar cifrele neoficiale apropie numărul de jumătate de milion. Pentru o țară cu o populație de vârstă activă în scădere, aceasta este o mare pierdere de forță de muncă și ar putea înăbuși perspectivele de creștere ale Rusiei atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu”, a spus Peach.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
moscova
rusia