Cancelarul austriac Sebastian Kurz, anchetat de parchetul anticorupție

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, anchetat de parchetul anticorupție
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2021

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat că este anchetat de către procuratura anticorupție cu privire la o presupusă mărturie falsă la audieri într-o Comisie parlamentară care anchetează scandalul Ibiza, provocat de o înregistrare video, care a condus la căderea Guvernului său anterior, relatează Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Comisia anchetează cu privire la suspiciuni de corupție în coaliția lui Kurz cu FPOe (extremă dreapta), care s-a prăbușit în 2019, în urma dezvălurii unei înregistrări video în care liderul FPOe de atunci, fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, promitea să ”aranjeze” licitații publice, înainte să ajungă la putere, scrie News.ro.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

În baza acestei înregistrări video, Comisia anchetează în diverse direcții, inclusiv cu privire la numiri în posturi în companii de stat.

Strache susține că era beat atunci și că nu a vorbit serios.

Membri ai opoziției din cadrul Comisiei îl acuză pe Kurz și partidul său, OeVP, de faptul că nu cooperează deplin în cadrul anchetei.

”Știam că era obligatoriu să spun adevărul în Comisie și de aceea am răspuns (întrebărilor) onest”, declară, într-o conferință de presă, miercuri, Kurz, anunțând că atât el, cât și șeful său de cabinet sunt anchetați.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25% CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%

În cazul în care este găsit vinovat, cancelarul austriac riscă până la trei ani de închisoare.

Atât Kurz, cât și și formațiunea sa OeVP se bucură de scoruri bune în sondaje de opinie, însă această anchetă reprezintă o nouă lovitură dură, după ce ministrul Finanțelor Gernot Bluemel, un apropiat al său, a început să fie anchetat începând din februarie cu privire la faptul că ar fi luat mită de la o companie de jocuri de noroc în schimbul unui ajutor cu privire la impozite în străinătate.

Strache menționa această companie, Novomatic, în înregistrarea video filmată cu camera ascunsă pe Insula Ibiza, însă a declarat ulterior că declarațiile sale erau false și a cerut scuze firmei.

Comisia parlamentară anchetează cu privire la numirea în 2019 a lui Thomas Schmid, un conservator, în funcția de director general al OBAG, care gestionează participațiunile Austriei în companii de stat, precum OMV.

Apare o nouă platformă de criptomonede, finanțată deja cu 10 miliarde dolari. Bullish Global, sprijinită de miliardarii Peter Thiel, Alan Howard și Louis Bacon CITEȘTE ȘI Apare o nouă platformă de criptomonede, finanțată deja cu 10 miliarde dolari. Bullish Global, sprijinită de miliardarii Peter Thiel, Alan Howard și Louis Bacon

Der Standard scrie că ancheta vizează faptul dacă Sebastian Kurz a discutat cu Thomas Schmid înainte să-l numească în funcție și dacă este implicat în selectarea Consiliului de Supraveghere al OBAG.

Sebastan Kurz a negat ambele variante la audieri în Comisie.

viewscnt
Afla mai multe despre
sebastian kurz
austria