Candidaturile Suediei și Finlandei la aderarea la NATO constituie o ”eroare gravă”, denunță Moscova

Candidaturile Suediei și Finlandei la aderarea la NATO constituie o ”eroare gravă”, denunță Moscova
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2022

Candidaturle Suediei și Finlandei la aderarea la NATO, din cauza ofensivei Rusiei în Ucraina, constituie o ”eroare gravă”, denunță adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Este o eroare gravă suplimentară, ale cărei consecințe vor avea o amploare considerabilă”, amenință el, potrivit Interfax.

VIDEO Probleme pentru Viktor Orban? Katalin Novak, învestită în funcția de președinte al Ungariei, condamnă ofensiva Rusiei în Ucraina CITEȘTE ȘI VIDEO Probleme pentru Viktor Orban? Katalin Novak, învestită în funcția de președinte al Ungariei, condamnă ofensiva Rusiei în Ucraina

Potrivit lui Riabkov, reacția Rusiei ”va depinde de consecințele practice ale aderării celor două țări scandinave la Alianța Nord-Atlantică”, scrie News.ro.

”În ceea ce ne preivește, este clar că securitatea Suediei și Finlandei nu va ieși întărită de această decizie”, subliniază el, relevând că ”nivelul tensiunilor militare (va) crește”.

Partidul Socials Democrat, la putere în Suedia, și-a dat duminică unda verde unei candidaturi la aderarea la NATO, imediart după ce Executivul Finlandei și-a anunțat voința de a adera la această organizație militară occidentală, pe care Moscova o consideră o amenințare la adresa existenței sale.

Pentru Finlanda și Suedia - care nu au aderat la NATO în toiul Războiului Rece -, această răsturnare este rezultatul ofensivei ruse în Ucraina, în contextul în care Rusia este percepută drept o amenințare de către vecinii sîi.

Finlanda împarte o frontieră de 1.300 de kilometri cu Rusia.

Moscova și-a justificat invazia Ucrainei, între altele, prin apropierea Kievului de NATO și susținerea politică, diplomatică și militară oferită de Alianță Ucrainei.

Puterea rusă voia astfel să împingă înapoi Occidentul de la frontiera rusă.

Statele membre NATO furnizează o cantitate importantă de armament forțelor ucrainene, care luptă împotriva armatei ruse de aproape trei luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
nato
suedia