Capacitatea depozitului subteran de stocare a gazelor naturale de la Chiren, Bulgaria, va fi crescută

Capacitatea depozitului subteran de stocare a gazelor naturale de la Chiren, Bulgaria, va fi crescută
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 ian 2022

Un proiect de extindere a instalației subterane de stocare a gazelor naturale de la Chiren, nord-vestul Bulgariei, va fi finanțat cu un grant de 78 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, transmite BTA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Este unul dintre cele cinci proiecte energetice aprobate și singurul care se referă la gazele naturale, Comisia Europeană anunțând că statele membre UE au convenit să finanțeze proiectele prin Mecanismul pentru conectarea Europei (CEF), a informat joi Bulgartransgaz, operatorul rețelei naționale de transport de gaz natural din Bulgaria.

Se pregătește legea eliminării centralelor de apartament CITEȘTE ȘI Se pregătește legea eliminării centralelor de apartament

Celelalte patru proiecte sunt interconectorul EuroAsia (657 milioane de euro), pentru a sprijini prima interconectare electrică între Cipru și rețeaua europeană; Faza a II-a a Proiectului de Sincronizare Baltică (170 milioane euro); linia Aurora (127 milioane euro) și Aurora boreală, faza a II-a (patru milioane de euro).

Comisia Europeană a informat că planificata creștere a capacității depozitului subteran de stocare a gazelor naturale de la Chiren, din Bulgaria, este necesară pentru securitatea regională a aprovizionării în sud-estul Europei și pentru reducerea costurilor de aprovizionare cu gaze. De asemenea, proiectul sprijină eliminarea treptată a folosirii cărbunelui în regiune, facilitând tranziția către energie curată.

Finanțarea prin Mecanismul pentru conectarea Europei este disponibilă doar pentru proiectele desemnate de Comisia Europeană ca fiind de interes comun (PCI). Expansiunea proiectului Chiren a fost inclusă invariabil pe toate listele PCI începând din 2017.

Proiectul Chiren prevede majorarea cantității de gaz activ din depozit la un miliard de metri cubi, iar capacitatea zilnică de injectare și extracție va crește la 8-10 milioane de metri cubi, a informat Bulgartransgaz. Extinderea capacității instalației subterane de stocare va promova comerțul cu gaze naturale și va spori integrarea pieței din sud-estul Europei prin stimularea concurenței și creșterea lichidității piețelor gazelor din regiune.

Directorul executiv al Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, a afirmat că disponibilitatea unei capacități suficiente de stocare a gazelor în regiune este de o importanță cheie pentru furnizorii alternativi de gaze, în special furnizorii de gaze naturale lichefiate (GNL), deoarece permite un management flexibil al aprovizionării, scrie Agerpres.

Malinov a subliniat convergența dintre extinderea Chiren și construirea unui terminal GNL la Alexandroupolis, în nordul Greciei, proiect în care Bulgartransgaz deține o participație de 20%, precum și alte proiecte ale Bulgartransgaz pentru îmbunătățirea conectivității cu rețelele de gaze ale țărilor vecine.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
chiren
bulgaria