Cât a cheltuit Republica Moldova pe piețele energetice din România pentru a ține becul aprins și căldură în case

Cât a cheltuit Republica Moldova pe piețele energetice din România pentru a ține becul aprins și căldură în case
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 iun 2023

Republica Moldova a cheltuit în ultimele 3 luni ale anului trecut, pe piețele centralizate de energie electrică și gaze naturale de la București, pentru a ține becul aprins și căldură în case peste Prut, peste 362 milioane lei românești (mai mult de 73 milioane euro), relevă datele oficiale disponibile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Soluții pentru dezghețarea piețelor financiare, dezvoltarea bursei, a emitenților și instrumentelor disponibile vor fi dezbătute la Profit Piața de Capital.forum. Evenimentul, programat pe 13 iunie, de la ora 10.00, este organizat cu sprijinul Bursei de Valori București, al Băncii Transilvania și al ING Bank România, urmând a fi transmis live pe Profit News TV.

Compania de stat de furnizare și trading de energie și gaze Energocom din Republica Moldova, controlată integral de Agenția Proprietății Publice de peste Prut, și-a înființat toamna trecută o sucursală în România.

Ministrul Educației: Peste 15.000 de persoane au renunțat la grevă, de la 1 iunie. 52,2% dintre salariații din sistem protestează încă CITEȘTE ȘI Ministrul Educației: Peste 15.000 de persoane au renunțat la grevă, de la 1 iunie. 52,2% dintre salariații din sistem protestează încă

Energocom SA Chișinău – Sucursala Otopeni a primit licențe de trader pe OPCOM și Bursa Română de Mărfuri (BRM) la finalul lunii septembrie 2022, din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de la București.

În cele 3 luni de funcționare din 2022, sucursala Otopeni a Energocom a avut cheltuieli de 362,11 milioane lei și venituri de 361,98 milioane lei, terminând anul cu o pierdere modică, de circa 134.000 lei, potrivit datelor raportate Ministerului Finanțelor Publice (MFP) din România. Acestea reprezintă achiziții de energie și gaze de pe piețele românești, respectiv revânzări în Republica Moldova.

Tranzacție: Compania bulgară euShipments preia firma românească Helpship CITEȘTE ȘI Tranzacție: Compania bulgară euShipments preia firma românească Helpship

Per total, compania de stat din Basarabia a înregistrat anul trecut venituri din vânzări reprezentând echivalentul a 2,123 miliarde lei românești și un profit după impozitare de 35,3 milioane RON, a raportat Energocom la Chișinău. Cifrele sunt aferente cursului valutar mediu leu românesc-leu moldovenesc din 2022, comunicat de BNR.

Republica Moldova s-a confruntat cu riscuri mari de aprovizionare cu energie și gaze anul trecut, în principal în prag de iarnă, din cauza deteriorării relațiilor cu gigantul rus de stat producător de gaze Gazprom și cu autoritățile separatiste din Transnistria, unde se află principala sursă de curent electric a Basarabiei, centrala de la Cuciurgan, dar și ca urmare a stopării de către Ucraina a exporturilor de electricitate, ca urmare a distrugerilor provocate sistemului său energetic de către atacurile Rusiei.

VIDEO Bateria deceniului, anunțată de chinezii de la Gotion: 1000 km cu o încărcare și 2 milioane de kilometri durată de viață CITEȘTE ȘI VIDEO Bateria deceniului, anunțată de chinezii de la Gotion: 1000 km cu o încărcare și 2 milioane de kilometri durată de viață

De exemplu, în primele zile din noiembrie 2022, România asigura aproape 90% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova, prin contractele comerciale încheiate de producătorii Nuclearelectrica și OMV Petrom cu furnizorul de stat basarabean Energocom, prin achizițiile acestuia de pe piața spot a bursei românești OPCOM, precum și prin contractul de avarie dintre operatorii de transport și sistem vecini Transelectrica și Moldelectrica.

Moldovenii, prin Energocom, au fost nevoiți să se reorienteze radical și extrem de rapid înspre Occident în ceea ce privește achizițiile de energie și gaze, beneficiind și de finanțare bugetară în acest scop prin granturi și credite de la UE și SUA, pentru a face față scumpirilor galopante fără a majora prea mult prețurile pentru consumatorii finali. Demersurile la limită ale companiei au determinat Bloomberg să titreze, într-un reportaj dedicat Energocom, că ″Doar 17 oameni și un câine stau între vecina Ucrainei și colapsul energetic.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie gaze republica moldova
criza energetica republica moldova
romania energie gaze republica moldova
energocom republica moldova