Cehia a cerut Rusiei retragerea majorității diplomaților de la Praga, escaladând cea mai gravă dispută diplomatică dintre cele două țări din ultimele decenii

Cehia a cerut Rusiei retragerea majorității diplomaților de la Praga, escaladând cea mai gravă dispută diplomatică dintre cele două țări din ultimele decenii
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 apr 2021

Cehia a cerut Rusiei retragerea majorității diplomaților de la Praga, escaladând cea mai gravă dispută diplomatică dintre cele două țări din ultimele decenii, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Conflictul legat de spionaj a izbucnit sâmbătă, când Praga a expulzat 18 diplomați ruși, pe care i-a identificat ca fiind ofițeri de informații, scrie News.ro.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

De asemenea, autoritățile cehe au afirmat că doi spioni ruși, acuzați de otrăvirea unui fost agent rus, la Londra, cu agentul neurotoxic noviciok, se află în spatele exploziei produse în 2014 la un depozit ceh de armament, în urma căreia au murit doi oameni.

Rusia a negat acuzațiile Cehiei, iar duminică a ordonat plecarea a 20 de diplomați cehi, ca măsură de retorsiune.

Decizia de joi, anunțată de ministrul de Externe Jakub Kulhanek, impune ca Rusia să aibă același număr de trimiși ca și Republica Cehă la Moscova. Asta înseamnă că Rusia va trebui să retragă 63 de diplomați și alți angajați din Praga, deși Praga a dat timp până la sfârșitul lunii mai pentru a face acest lucru.

Împreună cu măsura inițială, acest lucru va reduce considerabil cea care a fost de departe cea mai mare misiune externă la Praga și mult mai mare decât reprezentarea cehă la Moscova.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

"Vom pune un plafon pentru numărul de diplomați de la ambasada rusă la Praga la nivelul actual al ambasadei noastre la Moscova. Nu vreau să escaladez inutil ... dar Republica Cehă este o țară încrezătoare în sine și va acționa ca atare. Aceasta nu vizează rușii sau națiune rusă, ci o reacție la activitățile serviciilor secrete rusești de pe teritoriul nostru, a spus Kulhanek". Î

Ca reacție, Ministerul rus de Externe a cerut o reducere a personalului ambasadei cehe, făcând aluzie la disparitatea numărului de angajați locali.

"Ambasadorului (ceh) i s-a spus că ne rezervăm dreptul de a lua alte măsuri în cazul în care isterica campanie anti-rusă va continua să crească", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zakharova, într-un comunicat.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Ionuț Nedea, Litoralulromanesc.ro: Statul trebuie să promoveze destinațiile românești pentru turiștii români și străini. Exceptarea măsurii de purtare a măștii la plajă CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Ionuț Nedea, Litoralulromanesc.ro: Statul trebuie să promoveze destinațiile românești pentru turiștii români și străini. Exceptarea măsurii de purtare a măștii la plajă

Într-un moment de tensiune acută în relațiile Rusiei cu Occidentul, disputa a determinat NATO și Uniunea Europeană să își exprime sprijinul față de Republica Cehă, care este membră a ambelor blocuri.

"Aliații își exprimă profunda îngrijorare cu privire la acțiunile destabilizatoare pe care Rusia le desfășoară în continuare în zona euro-atlantică, inclusiv pe teritoriul alianței, și se solidarizează pe deplin cu Republica Cehă", au declarat 30 de aliați ai NATO într-un comunicat.

Slovacia a expulzat joi trei trimiși ruși, în solidaritate cu Republica Cehă. Răspunsul rus la acest pas nu a fost imediat clar.

În ultima săptămână, Moscova a dat afară și diplomați din Bulgaria, Polonia și Statele Unite, ca represalii pentru expulzarea propriului personal.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova are o viziune negativă asupra ”isteriei” de la Praga.

Președintele Vladimir Putin a avertizat puterile străine în discursul său despre starea națiunii de miercuri să nu depășească ”liniile roșii” ale Rusiei, spunând că Moscova le va face să regrete.

Cehia afirmă că pierderea celor 20 de angajați a paralizat efectiv funcționarea ambasadei lor din Moscova.

Dimensiunea ambasadei rusești la Praga este o continuare a situației din era comunistă, de dinainte de 1989, și era aproximativ dublă față de ambasada SUA, până în această săptămână.

EXCLUSIV SURPRIZĂ După Superbet, Steiger Brewery, DAS și 5 To Go, Fondul de investiții Mozaik pregătește o nouă investiție în România - o treime din lanțul de restaurante Stradale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SURPRIZĂ După Superbet, Steiger Brewery, DAS și 5 To Go, Fondul de investiții Mozaik pregătește o nouă investiție în România - o treime din lanțul de restaurante Stradale

Kulhanek a declarat la televiziunea cehă că Rusia i-a spus joi trimisului ceh că acum va exista ”o paritate strictă”. El a afirmat că asta înseamnă că fiecare țară va avea 7 diplomați și alte 25 de persoane, la ambasadele respective, care este nivelul actual al personalului ceh la Moscova.

El a spus că partea cehă se gândește cum să procedeze mai departe, după cererea Rusiei de a reduce numărul angajaților locali.

Ministerul a declarat miercuri că Rusia are 27 de diplomați și 67 de angajați la Praga, după expulzările anterioare. Serviciul de contrainformații ceh a spus în repetate rânduri că misiunea a servit ca bază pentru munca de informații și că dimensiunea sa a făcut dificilă reducerea acestor activități.

Cei doi suspecți numiți de Praga în legătură cu explozia din 2014 de la depozitului de muniții, cunoscuți sub pseudonimele Ruslan Boșirov și Alexandr Petrov, ar face parte din unitatea de elită 29155 a serviciului de informații militare GRU din Rusia.

Marea Britanie i-a acuzat în lipsă de tentativă de crimă, după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale cu agentul neurotoxic noviciok, în orașul englez Salisbury, în 2018. Persoanele vizate au supraviețuit, dar un membru al publicului a murit. Kremlinul a negat implicarea în incident.

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia
rusia