Comisia Europeană taie speranțele Ungariei pentru banii UE

Comisia Europeană taie speranțele Ungariei pentru banii UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 nov 2022

Comisia Europeană a prezentat o evaluare privind Ungaria în care arată că statul nu a progresat suficient în reforme și trebuie să îndeplinească o serie de jaloane esențiale pentru fondurile de Redresare și Reziliență, conform unui comunicat de presă al Executivului european.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia Europeană consideră că, „deși au fost făcuți pași, încă există un risc pentru bugetul UE, în contextul în care măsurile de remediere care mai trebuie îndeplinite sunt de natură structurală și orizontală”, potrivit sursei citate, arată news.ro.

„Deși o serie de reforme au fost întreprinse sau sunt în curs de desfășurare, Ungaria nu a reușit să pună în aplicare în mod adecvat aspectele centrale ale celor 17 măsuri de remediere necesare, convenite în cadrul mecanismului general de condiționalitate, până la termenul limită de 19 noiembrie, așa cum se angajase.

Criză de benzină la un sfert din stațiile de alimentare din Ungaria CITEȘTE ȘI Criză de benzină la un sfert din stațiile de alimentare din Ungaria

Acestea se referă, în special, la eficacitatea autorității de integritate nou înființate și la procedura de control judiciar al deciziilor de urmărire penală”, mai indică sursa menționată.

Prin urmare, Comisia Europeană a concluzionat că rămân condițiile de aplicare a regulamentului și că vor fi necesari pași esențiali suplimentari pentru a elimina riscurile rămase pentru bugetul UE în Ungaria. Astfel, Comisia a decis să își mențină propunerea inițială din 18 septembrie de a suspenda 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde euro. Totodată, Comisia își menține propunerea de a nu fi încheiat niciun angajament juridic cu niciun fond de interes public.

Consiliul UE va avea acum termen până la 19 decembrie pentru a vota pe acest subiect, fiind necesară o majoritate calificată astfel încât suspendarea fondurilor să intre în vigoare.

România, pe lista lui Zelenski de mulțumiri CITEȘTE ȘI România, pe lista lui Zelenski de mulțumiri

„Comisia, după ce s-a asigurat că au fost incluse etape esențiale privind independența judiciară și protejarea bugetului UE, a decis, de asemenea, să aprobe astăzi Planul de Redresare și Reziliență al Ungariei, cu condiția implementării integrale și eficiente a jaloanelor cerute. De fapt, în planul de redresare și de reziliență, și în vederea soluționării breșelor care pun în pericol bugetul UE, Ungaria s-a angajat să adopte cele 17 măsuri de remediere, împreună cu alte reforme ale statului de drept cu privire la independența judiciară, sub forma unui set clar definit de 27 de «super jaloane». Acest lucru înseamnă că nu este posibilă nicio plată în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență până când Ungaria nu implementează integral și corect aceste 27 de «superjaloane»”, mai arată comunicatul de presă al CE.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
ue