Dmitri Medvedev propune legalizarea furtului de proprietate intelectuală în Rusia

Dmitri Medvedev propune legalizarea furtului de proprietate intelectuală în Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2023

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev s-a pronunțat în mod deschis marți pentru piratarea oricăror produse străine de către Rusia, propunând ca țara sa să nu mai plătească drepturi de autor și brevete statelor care au impus sancțiuni Moscovei în urma campaniei sale militare în Ucraina, relatează agenția de presă EFE și publicația rusă Kommersant.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Tot ceea ce ne mai rămâne de făcut este să aprobăm normele privind utilizarea proprietății intelectuale. Fără niciun fel de licențe și plata drepturilor de autor! Aceasta va fi, printre alte măsuri, sancțiunea noastră împotriva drepturile lor intelectuale!", a propus el pe contul său de Telegram.

În mod explicit, Medvedev propune legalizarea piratării "oricăror" produse străine "de la filme la software-uri industriale" de către Rusia, notează Kommersant.

Armata Poloniei înregistrează un nivel record de recrutări CITEȘTE ȘI Armata Poloniei înregistrează un nivel record de recrutări

"Mulțumim, într-adevăr, celor care au dezvoltat diverse programe care permit utilizarea fără licență a produselor lor intelectuale costisitoare", a afirmat el, recunoscând că astfel vor putea fi "piratate" aceste produse în "regim de sancțiuni personale", scrie Agerpres.

Potrivit lui Medvedev, astfel de măsuri vor fi un fel de represalii la restricționarea vânzării către Rusia a drepturilor de utilizare a proprietății intelectuale.

"A la guerre comme a la guerre" ("La război ca la război"), remarcă ironic Medvedev în postarea sa, în prezent vicepreședinte al Consiliului Securității Rusiei, funcție creată special pentru el de către președintele Vladimir Putin după demisia guvernului pe îl conducea.

Fostul președinte rus (între 2008 și 2012) a subliniat că țările neprietenoase "nu au suficient curaj (...) să admită că sancțiunile lor 'infernale' au eșuat lamentabil. Nu funcționează".

"Am reușit să înlocuim marea majoritate a produselor industriale și a bunurilor de consum cu produse proprii, iar restul cu mărci asiatice. În plus, importurile paralele funcționează și datorită lor primim aceleași mărci occidentale ca întotdeauna, în timp ce proprietarii lor nu primesc nimic", a spus el.

Prin urmare, susține el, "totul merge ca de obicei: americanii profită de Europa umilită, care suportă această situație și pierde bani", conform EFE.

"Chiar și FMI prognozează o creștere economică a Rusiei în acest an", susține ironic Dmitri Medvedev.

După începerea campaniei militare a Rusiei împotriva Ucrainei, țările occidentale au introdus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei. A fost instituită inclusiv o interdicție privind furnizarea de software. Marile companii IT care furnizau software industrial și de altă natură au părăsit și ele Rusia. De asemenea, marile studiouri de film au încetat să acorde licențe pentru difuzarea filmelor și serialelor lor în Rusia, conform Kommersant.

În acest context, Institutul pentru dezvoltarea antreprenoriatului și economiei din Moscova propusese anterior Ministerului Dezvoltării Digitale să permită întreprinderilor să folosească software-ul occidental fără licență.

În același timp, FMI a estimat că majoritatea țărilor, inclusiv Rusia, vor evita o recesiune în 2023, conform unei previziuni proprii actualizate.

FMI se așteaptă ca PIB-ul să crească cu 0,3% în Rusia în acest an, în timp ce în octombrie prezisese o scădere de 2,3%. În caz că aceasta se va întâmpla, Rusia va evita recesiunea timp de doi ani consecutiv, notează în ediția sa de marți The Moscow Times.

Evaluările autorităților ruse sunt însă mai pesimiste. Ministerul Dezvoltării Economice de la Moscova se așteaptă la o scădere a creșterii economice cu 0,8% în acest an, conform ziarului citat.

Un sondaj din decembrie efectuat de Banca Centrală a Rusiei în rândul a 30 de economiști sugerează o scădere de 2,4%, puțin mai mult decât rezultatul anticipat în noiembrie (-2,1%).

Analizând prognoza FMI, economista șefă de la Alfa-Bank, Natalia Orlova, afirmă că unii experți au considerat că dacă nu a existat o recesiune profundă în Rusia în 2022, aceasta nu va exista nici în 2023.

Dar, în opinia sa, un rezultat neașteptat de bun în 2022 nu înseamnă că anul acesta nu va exista o recesiune profundă în Rusia. Prognoza ei este una dintre cele mai pesimiste de pe piață: -6,5% în 2023, potrivit The Moscow Times.

În condițiile actuale din Rusia, PIB-ul a încetat să reflecte starea reală a economiei, spune și Konstantin Sonin, profesor la Universitatea din Chicago: când "500.000 de persoane părăsesc țara într-un an - mai mult decât în oricare dintre anii 1990 - asta înseamnă deja că țara se află într-o criză economică gravă".

O dinamică pozitivă a PIB-ului rusesc din ultimele luni poate fi asociată cu creșterea producției industriei militare din cauza războiului Rusiei în Ucraina, conform unor experți.

Dar tancurile, rachetele, artileria, gloanțele și uniformele militare rămân pe câmpurile de luptă, fără a spori bunăstarea populației ruse, concluzionează The Moscow Times.

În același timp, unii experți occidentali au sesizat faptul că, în pofida sancțiunilor, Rusia continuă să aibă acces la produse occidentale pe care le importă prin foste republici sovietice, precum Georgia, Belarus, Kîrgîzstan și Kazahstan.

viewscnt
Afla mai multe despre
dmitri medvedev
rusia