Energocom, firmă cu care Chișinăul vrea să înlocuiască compania controlată de Gazprom, Moldovagaz, intenționează să cumpere 5 milioane mc de gaz din România și Ucraina în octombrie. Prețul rămâne o problemă

Energocom, firmă cu care Chișinăul vrea să înlocuiască compania controlată de Gazprom, Moldovagaz, intenționează să cumpere 5 milioane mc de gaz din România și Ucraina în octombrie. Prețul rămâne o problemă
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 25 oct 2021

Compania de stat Energocom, cu care autoritățile din Republica Moldova vor să înlocuiască, potrivit Gazprom, operatorul controlat de gigantul rus, Moldovagaz, a anunțat că intenționează să achiziționeze gaze din România și/sau Ucraina, prima licitație după introducerea, vineri, a stării de urgență de către Parlamentul de la Chișinău fiind una de un milion de metri cubi cu livrare în ziua de duminică, 24 octombrie. Anunțul a fost făcut în condițiile în care Gazprom a atenționat că va sista de la 1 decembrie livrările de gaze către Republica Moldova (către Moldovagaz, de fapt) dacă aceasta nu-și achită datoriile și nu semnează un nou contract de furnizare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit Energocom, licitațiile vor fi unele pe termen scurt, vizând achiziționarea a unui total de 5 milioane metri cubi, cu posibilitatea majorării volumului pentru echilibrarea sistemului național de transport gaze în luna octombrie.

Aplicanții trebuie să dețină o licență de furnizare în cel puțin unul din statele membre UE și să fi tranzacționat, în 2020, cel puțin 300 de milioane metri cubi de gaze.

Pentru a putea achiziționa gazele necesare, statul moldovean a aprobat majorarea capitalului social al Energocom cu până la 1,7 miliarde lei moldovenești (aproximativ 83,5 milioane euro).

“Plata în avans (a eventualelor cantități de gaze achiziționate - n.r.) va fi făcută imediat, însă transferurile rapide către entitățile din străinătate vor putea fi realizate de-abia luni, 25 octombrie. Luând în considerație situația de urgență, Agenția Proprietății Publice din Republica Moldova, acționarul unic al Energocom, va emite o scrisoare de confort furnizorilor selectați pentru a confirma că plățile vor fi efectuate în mod corespunzător”, precizează Energocom.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Premierul moldovean, Natalia Gavrilița, a anunțat că, în urma introducerii stării de urgență pe tema gazelor, “compania Energocom va achiziționa volume de gaz natural care va veni în rețeaua de gaz națională și vom readuce presiunea pe sistem la una normală ca să putem asigura țara cu gaze”.

De altfel, în urma instituirii stării de alertă în urmă cu 11 zile, Energocom a postat un anunț prin care anunță că dorește să achiziționeze gaz, termenul de depunere a ofertelor fiind vineri, 22 octombrie.

Decizia instituirii stării de urgență arată însă că nu s-a prezentat nimeni la licitație, nici pe punctul de import de la Ungheni (fapt confirmat și de rezultatul licitațiilor Transgaz), nici prin cel de la Oleksiivka, de pe granița Republicii Moldova cu Ucraina.

Potrivit unor surse din piață, deși Transgaz a scos la licitație de 5 zile capacitate de export în punctul de interconectare Ungheni, nu a fost efectuată nicio o rezervare ca urmare a refuzului oficialilor și/sau companiilor din Republica Moldova de a plăti prețul pieței pentru gazele pe care ar putea să le importe din România.

Potrivit agenției de presă ruse Tass, pentru luna octombrie, nemaifiind semnat un contract cu Republica Moldova, Gazprom încasează pe gazul furnizat Chișinăului, un preț de 63,4 euro/MWh.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

Pentru semnarea unui nou contract însă, potrivit presei ruse, Gazprom este dispus la o reducere de 25% a prețului, de unde ar rezulta un preț de 47,55 euro/MWh dacă îl raportăm la prețul actual sau unul apropiat de cel de 63,4 euro/MWh dacă e raportat la prețul mediu european al pieței spot.

Oficialii de la Chișinău solicită însă un preț de 15,5-24 euro/MWh, susține agenția rusă.

În 2020, Republica Moldova a achitat, potrivit prevederilor vechiului contract care s-a încheiat în septembrie, un preț mediu de aproximativ 14 euro/MWh.

Pentru această iarnă, prețul de oferit de Gazprom este unul acceptabil, însă problema este că un contract cu Gazprom va fi semnat pe termen mai lung.

Pentru a importa gaz din România, de exemplu, Energocom ar trebui să achite prețul pieței. Iar pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), gazul pentru ziua următoare este cotat la aproximativ 90 euro/MWh, iar gazul cu livrare în trimestrul întâi al anului viitor se tranzacționează în prezent la un preț de aproape 95 de euro/MWh.

În plus, pe lângă prețul de livrare a gazelor, Gazprom solicită și rambursarea datoriei istorice de 433 de milioane de dolari, de fapt 709 milioane de dolari cu tot cu penalități de întârziere.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

Republica Moldova a propus, potrivit Tass, o reeșalonare a acestora, oferindu-se în schimb să amâne implementarea celui de-al treilea pachet pe energie al Uniunii Europene, care afectează investițiile Gazprom în republica Moldova.

Energocom este o companie de stat, furnizor central de energie electrică, apărută în 2004 ca rezultat al reorganizării Întreprinderii de Stat „Energocom”, deține o licență de furnizare energie electrică din 2010 și una de furnizare gaze la tarife nereglementate din 2014.

Recent, purtătorul de curând al Gazprom, Serghei Kuprianov a spus că nu înțelege de ce Chișinăul intenționează să lichideze compania Moldovagaz, cea prin care au fost contractate livrările către Republica Moldova.

Gazprom deține 50% din acțiunile Moldovagaz (în valoare de 145,3 milioane dolari), Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova - 35,33% (102,7 milioane dolari), regiunea din stângă Nistrului - 13,44% (39 milioane dolari), iar alte persoane fizice și juridice - 1,23% (3,5 milioane dolari).

Vineri, în ziua instaurării stării de urgență pe tema gazelor în Republica Moldova, compania a anunțat că “în pofida faptului că la ziua de astăzi sistemul de transport gaze naturale funcționează la parametrii de presiune apropiate de cele critice, Moldovagaz continuă să asigure aprovizionarea cu gaze a tuturor consumatorilor din țară. Moldovagaz consideră necesar să fie reamintit că în istoria Republicii Moldova au existat deja perioade, în care presiunea gazului în sistem a fost mult mai scăzută decât în prezent”.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza
gaze
stare de urgență
republica moldova
românia
uncraina
gazprom
moldovagaz
energocom