Estonia a decis să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică din locurile publice

Estonia a decis să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică din locurile publice
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 aug 2022

Estonia a decis să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică din locurile publice, transmite BBC. Măsura este menită să împiedice ca acestea "să mobilizeze mai multă ostilitate în societate și să deschidă răni vechi" în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat guvernul. Ministrul de externe, Urmas Reinsalu, a declarat că astfel de monumente au fost ridicate pentru a glorifica ocupația rusă și nu își au locul în spațiul public estonian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Un tanc emblematic T-34 din orașul Narva, care se învecinează cu Rusia, urma să fie dus la Muzeul de Război din Estonia, scrie News.ro

Muncitorii moldoveni pleacă rapid din Rusia CITEȘTE ȘI Muncitorii moldoveni pleacă rapid din Rusia

Narva este al treilea oraș ca mărime din Estonia, unde 97% din populația de aproximativ 60.000 de persoane vorbesc limba rusă.

Estonia și-a recâștigat independența în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Replica tancului a fost luată de pe un soclu și încărcată pe o remorcă militară înainte de călătoria sa de 200 km (125 de mile) spre vest, a relatat postul public de televiziune ERR. Autoritățile au declarat că au restricționat accesul publicului în zona din jurul tancului, precum și la alte monumente locale.

Războiul Rusiei din Ucraina stârnește tensiuni în special în Narva, se teme Estonia.

În declarația sa, prim-ministrul Kaja Kallas a declarat că guvernul său nu va "permite Rusiei să folosească trecutul pentru a tulbura pacea în Estonia".

"Având în vedere viteza cu care cresc tensiunile și confuzia în jurul memorialelor din Narva, trebuie să acționăm rapid pentru a asigura ordinea publică și securitatea internă".

Ministrul de externe, Urmas Reinsalu, a declarat că astfel de monumente au fost ridicate pentru a glorifica ocupația rusă și nu își au locul în spațiul public estonian.

În afară de tancul T-34, cimitirul celui de-al Doilea Război Mondial va fi, de asemenea, relocalizat cu "un marcaj funerar neutru" - o chestiune care, recunoaște guvernul, poate crea tensiuni.

Săptămâna trecută, Rusia și-a exprimat indignarea față de planurile Estoniei. "Războiul împotriva istoriei, în plus cu o istorie comună și eliminarea monumentelor pentru cei care au salvat Europa de fascism, este, desigur, scandalos", a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

Estonia anulează, de asemenea, aproximativ 50.000 de vize emise pentru cetățenii ruși.

"Trebuie să recunoaștem că societatea rusă, în general, poartă, de asemenea, o responsabilitate morală pasivă pentru aceste atrocități, care au loc pe teritoriul ucrainean", a declarat dl Reinsalu.

Letonia, Lituania și Republica Cehă au încetat, de asemenea, în mare parte, să mai elibereze vize pentru ruși. Finlanda reduce la 10% numărul de vize pe care le eliberează rușilor, mai transmite BBC. 

viewscnt
Afla mai multe despre
estonia
monumente de război