Fondul de investiții Enterprise Investors, deținător al Noriel și fost proprietar al magazinelor Profi, vinde Novaturas, cel mai mare tur-operator din Țările Baltice

Fondul de investiții Enterprise Investors, deținător al Noriel și fost proprietar al magazinelor Profi, vinde Novaturas, cel mai mare tur-operator din Țările Baltice
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iun 2020

Enterprise Investors, una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est, cu sediul în Polonia, deținător al rețelei de magazine de jucării Noriel și fost proprietar al magazinelor Profi din România , a vândut restul de 34,4% din acțiunile deținute în Novaturas, cel mai mare tur-operator din Țările Baltice, într-o serie de tranzacții secundare la Nasdaq Baltic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tranzacțiile au generat încasări brute de 4,9 milioane euro.

CONFIRMARE OFICIALA. Electrica vrea să achiziționeze active ale CEZ printr-un consorțiu format împreună cu SAPE și Hidroelectrica CITEȘTE ȘI CONFIRMARE OFICIALA. Electrica vrea să achiziționeze active ale CEZ printr-un consorțiu format împreună cu SAPE și Hidroelectrica

Novaturas a fost înființată în 1999. În 2007, Enterprise Investors a achiziționat 71% din firmă, investind în creșterea sa ulterioară.  În prezent, ccompania este principalul tur-operator din Lituania, Letonia și Estonia, atât în privința valorii vânzărilor, cât și a volumului de pasageri.

Compania folosește canale de distribuție diverse și complementare  - lucrează cu peste 400 de agenții de turism, inclusiv cu cele mai mari din Țarile Baltice și cu peste 60 din Belarus. Novaturas operează și magazine proprii în Lituania, Letonia și Estonia, și dezvoltă și un canal de comerț online.

În 2019, compania a atins venituri de 179,9 milioane euro, cu EBITDA de 4,4 milioane euiro. 

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Activă din 1990, firma a strâns nouă fonduri cu un capital total care depășește 2,5 miliarde euro. Aceste fonduri au investit 1,8 miliarde euro în 141 de companii din diverse sectoare și au vândut 127 de companii realizând încasări brute de 3,7 miliarde euro. 

Din 1990, Enterprise Investors a investit 173 milioane de euro în cinci companii de comerț cu amănuntul din Europa Centrală și de Est, Studenac fiind a șasea. În România, Enterprise Investors este prezentă din anul 2000, iar în prezent are în portofoliu firma de construcții Macon Deva. În aprilie 2016 a anunțat achiziția rețelei de magazine de jucării Noriel pentru 24 de milioane de euro.

În noiembrie 2016, Enterprise Investors a vândut rețeaua de magazine Profi către fondul de investiții Mid Europa pentru 553 milioane euro, cea mai mare tranzacție din istoria retailului românesc, anunțată atunci în premieră de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
novaturas
enterprise investors