Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz, acuzat de corupție, dispare din politică

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz, acuzat de corupție, dispare din politică
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 dec 2021

Liderul conservator austriac Sebastian Kurz, care a demisionat din funcția de cancelar în luna octombrie după ce a fost vizat de un dosar de corupție, a anunțat că se retrage din politică, o mutare care a uluit Austria și lasă un vid de putere în partidul său, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Kurz a fost figura dominantă în Partidul Popular Austriac și pe scena politică din această țară din 2017, când a devenit liderul partidului conservator și apoi cancelar în urma câștigării alegerilor parlamentare și formării unei coaliții cu Partidul Libertății și apoi cu Partidul Verde, scrie Hotnews.ro.

Dacia Spring a depășit Logan și a devenit cel mai vândut automobil din România. Una dintre puținele țări din lume care au pe primul loc în vânzări un automobil electric CITEȘTE ȘI Dacia Spring a depășit Logan și a devenit cel mai vândut automobil din România. Una dintre puținele țări din lume care au pe primul loc în vânzări un automobil electric

El a anunțat că își dă demisia din partid și parlamentul de la Viena, urmând să se retragă definitiv din politică.

Kurz demisionase din funcția de cancelar pe 9 octombrie după ce procurorii anticorupție au efectat percheziții la birourile sale și ale unor aliați ai săi. El a declarat că demisionează pentru „stabilitatea”, respingând însă acuzațiile aduse de procurori ca fiind „false”.

Acuzațiile aduse de procurori lui Sebastian Kurz

Perchezițiile au fost efectuate în contextul acuzațiilor aduse lui Kurz și Partidului Popular Austriac (ÖVP), pe care îl conduce, potrivit cărora l-ar fi mituit pe Wolfgang Fellner, proprietarul unui ziar din Austria, să publice sondaje de opinie favorabile cancelarului.

Procurorii suspectează că sondajele au fost plătite de fonduri ale ministerului de finanțe condus de un ministru al ÖVP. Potrivit acuzării, între 2016 și 2018, „resursele de la Ministerul Finanțelor au fost utilizate pentru finanțarea sondajelor de opinie parțial manipulate, care au servit un interes politic exclusiv partizan”.

Kurz și alți nouă suspecți, precum și trei organizații, sunt cercetați pentru diverse infracțiuni legate de acest caz.

Fostul cancelar și membri ai ÖVP sunt anchetați și în alte dosare anticorupție, cel mai notabilă dintre acestea fiind ancheta privind așa numitul „scandal Ibiza” care a dus la căderea guvernului anterior.

Procurorii anticorupție au anunțat în luna mai că Sebastian Kurz este anchetat în acest caz.

viewscnt
Afla mai multe despre
sebastian kurz
austria