FOTO Un tweet al lui Elon Musk inflamează Bulgaria

FOTO Un tweet al lui Elon Musk inflamează Bulgaria
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2022

Un simplu tweet postat de Elon Musk inflamează Bulgaria: de la miniștri la internauți, unii și-l imaginează deja pe cel mai bogat om din lume pășind pe stâncile de la Belogradcik, care se înalță deasupra celei mai sărace regiuni a Uniunii Europene, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

O fotografie cu fortăreața impresionantă, sub nori amenințători, l-a făcut pe capriciosul patron al Tesla, SpaceX și, mai nou, al Twitter să reacționeze în noiembrie, scrie Agerpres.

TABEL OMV Petrom ieftinește considerabil carburanții - la numai o zi de la intrarea în vigoare a embargoului UE impus țițeiului rusesc CITEȘTE ȘI TABEL OMV Petrom ieftinește considerabil carburanții - la numai o zi de la intrarea în vigoare a embargoului UE impus țițeiului rusesc

"Eram sigur că este din Elden Ring", a scris el referindu-se la unul dintre jocurile sale video preferate. Fără să bănuiască unda de șoc pe care urma să o provoace în această țară est-europeană, rareori aflată în lumina reflectoarelor.

FOTO Un tweet al lui Elon Musk inflamează Bulgaria

"Dragă Elon, este în Bulgaria. Te invit să vii să vizitezi acest sit", a reacționat Ilin Dimitrov, ministrul Turismului, imitat rapid de un alt membru al guvernului.

Politicianul a susținut chiar că i-a transmis miliardarului american, "prin intermediul unui bulgar", o cerere oficială însoțită de un riton, un vechi vas de băut care stă mărturie civilizației tracice care reprezintă gloria țării.

"Mândrie națională"

Bucătarul unui restaurant modern din satul Stakevtsi, situat la 20 de kilometri de Belogradcik, a pus gaz pe foc publicând un așa-zis e-mail de la echipa SpaceX privind un sejur al lui Elon Musk în aprilie 2023.

LISTA de la Moscova: La ce filme vrea Kremlinul să se uite rușii CITEȘTE ȘI LISTA de la Moscova: La ce filme vrea Kremlinul să se uite rușii

Pe rețelele sociale, zvonurile au trezit creativitatea internauților. Numaidecât au apărut colaje care îl înfățișează pe miliardar în haine tradiționale bulgare sau bând rachiu, un aperitiv popular.

Alții sunt îngrijorați: "O să vină să ne cumpere pământul", a comentat o femeie.

Frenezia îl bucură pe autorul fotografiei, surprinsă în urmă cu mai bine de cinci ani și republicată recent. "Se întâmplă rareori ca veștile bune din Bulgaria să trezească atât de mult interes", a reacționat Vladislav Terziiski, salutând "valul de reacții, glume, anecdote, expresie a mândriei naționale".

În ceea ce privește o vizită a lui Elon Musk el a mărturisit pentru AFP: "Sunt destul de sceptic, dar îmi mențin speranța".

Cufundată în ceață, într-o zi rece de la sfârșitul lunii noiembrie, cetatea Belogradcik își așteaptă "mesia", după cum a spus ironic la televizor analistul Dimitar Ganev.

Departe de efervescența de pe internet, o mică echipă de filmare și o mână de turiști cutreieră situl natural care se întinde pe mai bine de 300 de hectare.

"Minunea celor trei zile"

Printre cei 5.500 de locuitori, domină mai degrabă sarcasmul. Ca și Bulgaria, depopulată după perioada comunistă, acest frumos oraș și-a pierdut jumătate dintre locuitori comparativ cu 1991.

Criză de benzină la un sfert din stațiile de alimentare din Ungaria CITEȘTE ȘI Criză de benzină la un sfert din stațiile de alimentare din Ungaria

"El face ce vrea, de ce să nu vină să vadă un loc frumos și o regiune săracă", a declarat despre Musk un bărbat de cincizeci de ani, Svetoslav Zahariev, muncitor în construcții, "nemulțumit să găsească aceeași mizerie" la revenirea sa în țară după 16 ani de muncă în străinătate.

Peste 40% dintre locuitori trăiesc sub pragul sărăciei în această parte a Bulgariei, ea însăși cel mai sărac membru al Uniunii Europene.

La primărie, se visează mai degrabă la o politică guvernamentală reală decât la manifestări de interes trecătoare. În 2007, înscrierea acestor stânci în controversata competiție Cele șapte noi minuni ale lumii a provocat un aflux brusc de vizitatori. "Au plecat dezamăgiți de lipsa infrastructurii și a capacității de primire", își amintește viceprimarul Rossen Mladenov.

"Ce este acest stat care mizează pe un tweet al lui Musk pentru a-și dezvolta turismul?", a spus el indignat.

Primarul Boris Nikolov regretă, la rândul său, "absența unei strategii naționale". O vizită a antreprenorului "ar fi doar un miracol de trei zile, dacă nu investește în turism".

Elon Musk a ignorat până în prezent numeroasele tweet-uri care i-au cerut să-și confirme sau nu sejurul.

Dacă s-ar aventura, însă, în această regiune neglijată, ar trebui să aibă grijă să nu conducă o Tesla, având în vedere numeroasele gropi și accesul dificil, a avertizat un cotidian bulgar, sfătuindu-l mai degrabă să vină cu... o navă spațială.

viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk
bulgaria