Gazprom amenință Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze dacă nu achită restanțele

Gazprom amenință Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze dacă nu achită restanțele
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2022

Gazprom a anunțat că în cazul în care Republica Moldova nu își va respecta obligațiile contractuale până la data de 20 octombrie și nu va achita suma necesară pentru gazele naturale livrate, gigantul rus își rezervă dreptul de a sista livrarea gazelor, precum și rezilierea contractului, relatează deschide.md.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Pe parcursul anului 2022, SA «Moldovagaz» în mod regulat a încălcat prevederile contractuale privind termenii de plată pentru gazul furnizat”, se arată într-un comunicat emis de Gazprom.

CONFIRMARE Elon Musk s-a răzgândit și vrea să cumpere Twitter CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Elon Musk s-a răzgândit și vrea să cumpere Twitter

”Gazprom întotdeauna a fost înțelegător, confirmând dorința pentru o cooperare pe termen lung și reciproc avantajoasă și, în mod regulat, a dat curs solicitărilor făcute de partea moldovenească”, a mai menționat Gazprom.

Gigantul energetic rus a explicat decizia de a micșora volumul de gaze naturale livrate Chișinăului și a acuzat compania ucraineană ”Naftogaz Ucraina” că a refuzat să ofere servicii de transport în volum deplin, scrie News.ro.

Drept urmare, potrivit reprezentanților companiei Gazprom, compania poate furniza Republicii Moldova doar 5,7 mln. m3 de gaze naturale pe zi.

”SAP «Gazprom» își rezervă toate drepturile, inclusiv cel de a sista compet livrarea gazelor în cazul încălcării obligațiilor contractuale de plată până la data de 20 octombrie 2022, dar și de a rezilia contractul în orice moment din cauza încălcării termenului de încheiere a acordului privind stingerea datoriilor istorice a SA «Moldovagaz». Pe viitor, orice solicitare din partea R.Moldova care presupun modificarea clauzelor contractuale se vor face doar sub formă de amendament la contract”, mai specifică Gazprom.

În conformitate cu prevederile contractuale, SA ”Moldovagaz” este obligată să achite integral, până la data de 20 a lunii, a contravalorii gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din valoarea gazelor naturale contractate pentru luna curentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
republica moldova
gaze