Igor Dodon vrea modificarea Constituției pentru a bloca unirea Republicii Moldova cu România

Igor Dodon vrea modificarea Constituției pentru a bloca unirea Republicii Moldova cu România
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 feb 2020

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, dorește modificarea Constituției pentru a limita posibilitatea unioniștilor, care reprezintă o treime din populația republicii, de a organiza un referendum pe tema unirii cu România, potrivit portalului Deschide.md și Ziarului Național din Chișinău.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Într-un interviu acordat postului de televiziune Primul în Moldova (fostul Accent Tv), afiliat Partidului Socialiștilor, Igor Dodon a declarat marți seara că articolul 142 din Constituția Republicii Moldova trebuie eliminat, motiv pentru care va propune parlamentului, după alegerile prezidențiale - pe care speră că le va câștiga, fiind dat cu prima șansă în sondaje - modificarea acestei prevederi, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ O femeie suspectă de coronavirus - preluată din mall-ul Sun Plaza CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ O femeie suspectă de coronavirus - preluată din mall-ul Sun Plaza

"În privința celor care pledează pentru lichidarea Republicii Moldova trebuie luate măsuri adecvate. Dar pentru ca aceștia să nu se adreseze instanțelor internaționale, așa cum s-a mai întâmplat, e nevoie să modificăm unele prevederi ale Constituției. În Legea Supremă este scris că cei care pledează pentru distrugerea statalității, suveranității sunt în afara legii. Totuși, într-un alt articol se spune că prin intermediul unui referendum se poate lua decizia cu privire la unirea cu alte state", a declarat Dodon.

Potrivit acestuia, în Constituția niciunei țări nu este prevăzută o normă care ar permite "distrugerea statului".

"În Constituția noastră, din păcate, acest mecanism a rămas. Cred că, după alegerile prezidențiale, vom avea o abordare foarte serioasă pentru unele schimbări în Constituție", a conchis Igor Dodon.

Mai mult, președintele Republicii Moldova spune că cei care promovează ideea "lichidării statului" ar trebui să fie pedepsiți, lucru imposibil la ora actuală, tocmai din cauza articolului menționat, care le permite adepților unionismului să-și promoveze mesajul.

viewscnt
Afla mai multe despre
igor dodon
republica moldova. unire
romania