În Polonia, roboții înlocuiesc oamenii pe măsură ce salariul minim crește

În Polonia, roboții înlocuiesc oamenii pe măsură ce salariul minim crește
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 ian 2020

Antreprenorul polonez Henryk Kaminski a răspuns la majorarea salariului minim în Polonia prin automatizarea unora dintre sarcinile de la uzina sa de mase plastice, o dovadă a riscurilor pe care le ridică o politică destinată îmbunătățirii standardului de viață dar care ar putea duce la majorarea prețurilor și la limitarea numărului de noi locuri de muncă create, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la putere, intenționează să majoreze salariul minim până la 4.000 de zloți (1.030 dolari) pe lună la finele lui 2023, aproape dublu față de nivelul de 2.250 de zloți pe lună din 2019, începând cu o majorare de peste 15% până la 2.600 de zloți în această lună, scrie Agerpres.

Veniturile din turism ale Bulgariei au crescut la 3,6 miliarde de euro, în primele 11 luni din 2019 CITEȘTE ȘI Veniturile din turism ale Bulgariei au crescut la 3,6 miliarde de euro, în primele 11 luni din 2019

Însă, pe măsură ce muncitorii devin mai scumpi, unele firme poloneze investesc în tehnologie pentru a putea rămâne competitive.

La uzina Kon-Plast din Stare Miasto, centrul Poloniei, unde familia Kaminski produce containere din plastic, o mașină nou achiziționată va înlocui doi angajați în fiecare din cele patru ture de lucru. "Economisim opt persoane prin implementarea acestui gen de automatizare", a spus Henryk Kaminski.

Un studiu efectuat recent de firma de resurse umane Randstad arată că aproximativ un sfert din companiile poloneze care au angajați plătiți cu salariul minim intenționează să înghețe angajările începând din luna ianuarie și aproximativ o cincime urmează să renunțe la o parte din angajați.

Deși Kon-Plast plătește tuturor angajaților un salariu mai mare decât decât salariul minim, compania a majorat salariile ca urmare a creșterii salariului minim pe economie în luna ianuarie. Pentru moment Kaminski nu intenționează să renunțe la angajați dar ca urmare a automatizării nu va mai fi nevoit să crească personalul cu aproximativ 15% pentru a face față cererii.

viewscnt
Afla mai multe despre
henryk kaminski
roboti
salariul minim
polonia