Inflația din Ungaria a încetinit, ajungând la cel mai redus nivel din octombrie 2022

Inflația din Ungaria a încetinit, ajungând la cel mai redus nivel din octombrie 2022
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iun 2023

Inflația în Ungaria a încetinit pentru a patra lună consecutiv, situându-se în mai la cel mai redus nivel din ultimele șapte luni, arată datele preliminare publicate de Oficiul Central de Statistică, transmite DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Soluții pentru dezghețarea piețelor financiare, dezvoltarea bursei, a emitenților și instrumentelor disponibile vor fi dezbătute la Profit Piața de Capital.forum. Evenimentul, programat pe 13 iunie, de la ora 10.00, este organizat cu sprijinul Bursei de Valori București, al Băncii Transilvania și al ING Bank România, urmând a fi transmis live pe Profit News TV.

Indicele prețurilor de consum a urcat în ritm anual la 21,5% în mai, după ce a crescut la 24% în aprilie. Economiștii se așteptau în mai la o inflație de 22,3%, scrie Agerpres.

Analist maghiar, fost ofițer de informații: Viktor Orban vrea să câștige noi teritorii și se bazează pe Rusia pentru a schimba ordinea politică în Europa CITEȘTE ȘI Analist maghiar, fost ofițer de informații: Viktor Orban vrea să câștige noi teritorii și se bazează pe Rusia pentru a schimba ordinea politică în Europa

Este cel mai redus nivel din octombrie 2022, după ce în aprilie Ungaria a fost statul membru UE cu cea mai ridicată rată a inflației.

Inflația de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a redus în mai la 22,8% în ritm anual, de la 24,8% în aprilie, în timp ce analiștii se așteptau luna trecută la o inflație de bază de 23,3%. Este, de asemenea, cel mai redus nivel din octombrie 2022.

De asemenea, inflația produselor alimentare s-a moderat la 35%, de la 37,9% în aprilie, în timp ce creșterea anuală a prețurilor la electricitate, gaze și alți combustibili a încetinit la 37,2%, de la 41,5%.

The New York Times: Polonia nu este prietenul pe care și-l imaginează Vestul CITEȘTE ȘI The New York Times: Polonia nu este prietenul pe care și-l imaginează Vestul

În ritm lunar, rata inflației în Ungaria a încetinit la 0,4% în mai, de la 0,7% în aprilie.

Comisia Europeană previzionează că anul acesta rata inflației în Ungaria se va situa la 16,4%, cel mai ridicat nivel din UE, în timp ce Guvernul de la Budapesta are ca obiectiv reducerea inflației sub 10% până în decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
inflație