Instanța supremă din Croația confirmă condamnarea la închisoare a directorului grupului ungar MOL

Instanța supremă din Croația confirmă condamnarea la închisoare a directorului grupului ungar MOL
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2021

Curtea Supremă de Justiție din Croația a confirmat o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanță a hotărât că directorul general al grupului energetic ungar MOL, Zsolt Hernadi, și fostul premier croat, Ivo Sanader, sunt vinovați de corupție, într-un dosar care afectează relațiile bilaterale, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna decembrie 2019, Zsolt Hernadi a fost găsit vinovat pentru că l-a mituit pe Ivo Sanader pentru a permite companiei ungare MOL să devină principalul factor de decizie la compania petrolieră croată INA, la care MOL este cel mai mare acționar dar nu deține pachetul majoritar de acțiuni. Zsolt Hernadi și Ivo Sanader au primit pedepse de doi, respectiv șase ani de închisoare. Acea decizie nu era definitivă astfel că a putut fi contestată, scrie Agerpres.

Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

Luni însă, Curtea Supremă de Justiție din Croația a respins apelurile formulate de Biroul croat de combatere a corupției și a criminalității organizate, de pe lângă Parchetul General (USKOK), precum și de cei doi inculpați și a confirmat pedepsa de șase ani de închisoare pronunțată împotriva fostului premier Ivo Sanader pentru că a luat mită de la directorul MOL, Zsolt Hernadi, care la rândul său a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Acest dosar, care afectează relațiile dintre cele două state vecine membre ale UE, are la bază un acord care a permis grupului MOL să preia controlul la compania croată de petrol și gaze INA în anul 2009.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

În anul 2003, Croația a vândut 25% din acțiunile INA către MOL, iar ulterior a permis firmei ungare să-și majoreze participația până la aproape 50% și, de asemenea, să preia controlul managerial la firma croată. În 2013, au apărut tensiuni între MOL și Guvernul croat, care deține 44,8% din acțiunile INA, în condițiile în care autoritățile de la Zagreb acuzau firma ungară că nu a investit suficient în INA, iar MOL susținea că Zagreb-ul nu a respectat promisiunea de a vinde operațiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

În justificarea deciziei sale, Curtea a precizat că fostul premier Ivo Sanader a convenit cu Zsolt Hernadi ca MOL să preia controlul la INA în schimbul unei mite de 10 milioane de euro. Plata a fost aranjată prin intermediul încheierii unor contracte fictive de consultanță și servicii cu o altă companie, care a primit cinci milioane de euro în 2009 și urma să îi plătească la rândul său lui Ivo Sanader după o anumită perioadă în timp ce plata restului de cinci milioane de euro nu a mai fost făcută, susține Curtea Supremă din Croația.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Potrivit AFP, autoritățile de la Zagreb solicită de mai mulți ani arestarea lui Zsolt Hernadi însă Ungaria refuză să îl extrădeze.

Atât grupul MOL cât și Zsolt Hernadi au dezmințit acuzațiile, insistând că firma nu a mituit niciodată un politician. Hernadi a fost achitat anterior de aceste acuzații de către instanța din Ungaria. 

viewscnt
Afla mai multe despre
croatia
mol
inchisoare