Letonia cere o prezență militară americană permanentă în țară, pentru a o proteja de Rusia

Letonia cere o prezență militară americană permanentă în țară, pentru a o proteja de Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 nov 2021

Letonia are nevoie de o prezență militară permanentă a Statelor Unite pentru a descuraja Rusia și dorește să-și consolideze apărarea cu rachete americane Patriot, a declarat  ministrul leton al Apărării Artis Pabriks, în timp ce șeful NATO a vizitat trupele aliate din țara baltică, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Alianța este alarmată de o consolidare a armatei ruse la granițele Ucrainei.

”Avem nevoie de asistență internațională suplimentară. Ne-am dori să avem o prezență (militară) permanentă a Statelor Unite în țara noastră. Și apărarea maritimă și aeriană înseamnă, practic, să mergem la sisteme precum Patriot (rachete sol-aer)”, a declarat Pabriks.

Trupele NATO au efectuat aplicații de luptă într-o pădure letonă înzăpezită, cu tancuri camuflate și muniție de război, în care 1.500 de soldați au încercat să oprească un atac asupra Rigăi, perturbând și oprind înaintarea adversarului neidentificat la nord de oraș, scrie News.ro.

”Descurajarea este esențială”, a spus locotenent-colonelul canadian John Benson, comandantul grupului de luptă NATO din Letonia.

Determinată de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și de sprijinul Moscovei pentru separatiștii din estul Ucrainei, NATO a desfășurat din iulie 2017 patru grupuri de luptă multinaționale de dimensiunea unui batalion pentru a apăra Polonia și statele baltice Lituania, Letonia și Estonia.

Moscova afirmă că nu are intenția de a invada Țările Baltice sau Polonia și acuză NATO că destabilizează Europa prin apropierea trupelor de granițele Rusiei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu există ”nicio amenințare iminentă” împotriva NATO.

În mai, Rusia a desfășurat 100.000 de militari la granița cu Ucraina, cel mai mare număr de la anexarea Crimeei în 2014, potrivit oficialilor occidentali.

NATO spune că luna aceasta a existat o altă desfălurare militară mare la granița cu Ucraina.

Statele baltice sunt văzute ca fiind cel mai vulnerabil flanc al NATO, deoarece sunt legate de teritoriul principal al alianței doar printr-un coridor terestru de aproximativ 60 km (37 mile) între Polonia și Lituania cunoscut sub numele de coridorul Suwalki.

Experții militari avertizează că Rusia, prin Belarus, ar putea captura acest coridor, obținând un coridor de uscat către enclava sa puternic fortificată Kaliningrad de la Marea Baltică.

Trupele americane sunt staționate în Germania, dar ar putea să nu ajungă suficient de repede în Țările Baltice în cazul unui astfel de atac, spun experții.

”În acest moment are loc un revizionism în Rusia... din această perspectivă nu putem întârzia”, a spus Pabriks, referindu-se la o declarație a președintelui rus Vladimir Putin că ar inversa prăbușirea Uniunii Sovietice dacă ar avea un șansa de a modifica istoria modernă a Rusiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
letonia
rusia
armata sua