Lukașenko vrea să trateze direct cu Putin reluarea importurilor de petrol rusesc

Lukașenko vrea să trateze direct cu Putin reluarea importurilor de petrol rusesc
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 26 ian 2020

Președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, a propus vineri organizarea unei întâlniri cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a rezolva problema aprovizionării cu petrol a fostei republici sovietice, care luna viitoare ar putea rămâne fără materie primă de rafinat, informează agenția de știri locală Belta.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Disputa dintre cele două țări privind aprovizionarea cu petrol a determinat furnizorii tradiționali ai Belarusului, companiile rusești Rosneft, Lukoil, Gazpromneft și Surgutneftegaz, să oprească exporturile de petrol de la 1 ianuarie.

Chiar dacă cei doi lideri comunică în mod uzual telefonic, ultima dată s-u întâlnit față-n față pe 20 decembrie la Sankt Petersburg.

Compania petrolieră de stat din Belarus, Belneftekhim, a declarat că nu a semnat niciun nou contract de furnizare și că se aștepta ca, începând de luna viitoare, companiile Russneft și Neftisa, controlate de familia magnatului Mikhail Gutseriyev, să rămână unica sursă de import petrol.

Ministerul rus al Energiei, care aprobă cotele de export de petrol ale companiilor rusești, a acordat celor două companii permisiunea de a exporta 750.000 de tone în perioada ianuarie-martie.

Din această cantitate, maximum 250.000 de tone ar urma să fie livrate până la finalul lunii ianuarie, aproximativ o șesime din necesarul lunar de rafinare din Belarus, insuficientă pentru a ține rafinăriile din Belarus în stare de funcționare.

Până în prezent, rafinăriile din fosta republică sovietică au funcționat probabil pe baza stocurilor rămase de anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
rusia
belarsu
lukașenko
putin
import
export
rafinare