Ministrul ucrainean al apărării, schimbat

Ministrul ucrainean al apărării, schimbat

Kirilo Budanov

Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2023

Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, urmează să fie înlocuit din funcție cu șeful agenției militare de spionaj, Kirilo Budanov, a declarat un aliat apropiat al președintelui Volodimir Zelenski, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Remanierea, care vine în plin război, urmează unui scandal de corupție în care a fost implicat Ministerul Apărării în legătură cu achizițiile făcute pentru hrana soldaților, scrie News.ro.

Citronex, unul dintre cei mai mari importatori și distribuitori de banane din lume - o nouă investiție masivă în România CITEȘTE ȘI Citronex, unul dintre cei mai mari importatori și distribuitori de banane din lume - o nouă investiție masivă în România

Oleksii Reznikov, care a fost o figură de prim-plan al celor aproape 12 luni de război, ar urma să fie transferat într-un alt post ministerial și înlocuit cu Kirilo Budanov, șeful agenției militare de informații GUR, a declarat deputatul David Arahamia, șeful grupului parlamentar al partidului Servitorul Poporului, formațiunea lui Volodimir Zelenski.

"Războiul dictează schimbări în politica de personal", a scris Arahamia pe aplicația de mesagerie Telegram.

El a spus că agențiile de "forță" ale Ucrainei - precum Ministerul Apărării - nu ar trebui să fie conduse de politicieni, ci de oameni de carieră din domeniul apărării sau al securității.

Potrivit AFP, Oleksiï Reznikov va fi numit ministru al Industriilor Strategice.

"Războiul dictează mișcările de personal", a spus deputatul David Arahmia. "Vremurile și circumstanțele impun o întărire și o concentrare. Acest lucru se întâmplă acum și va continua în viitor. Inamicul se pregătește să avanseze. Ne pregătim să ne apărăm", a adăugat el.

Arahamia nu a precizat când va fi oficializată această schimbare, iar din partea lui Reznikov nu a existat niciun comentariu imediat, precizează Reuters.

CE SPUNE OLEKSII REZNIKOV

Întrebat ceva mai devreme, la o conferință de presă, despre relatările din presă apărute în legătură cu posibila sa înlocuire, ministrul ucrainean al apărării a declarat reporterilor că orice decizie îi aparține președintelui Zelenski.

"Stresul pe care l-am îndurat în acest an este greu de măsurat cu exactitate. Nu mi-e rușine de nimic", a declarat Oleksiï Reznikov. "Conștiința mea este complet curată", a adăugat el.

În vârstă de 56 de ani, Oleksii Reznikov a devenit ministru al apărării în noiembrie 2021, cu doar câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia pe scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022.

În timpul războiului, el a promovat relațiile cu oficialii occidentali din domeniul apărării și a ajutat la primirea asistenței militare internaționale, în valoare de miliarde de dolari, inclusiv lansatoare de rachete și tancuri

În calitate de ministru al apărării, în timpul războiului Reznikov a evidențiat integrarea "de facto" a Ucrainei în alianța militară NATO ca fiind o prioritate de top, chiar dacă aderarea la bloc nu este posibilă imediat de jure.

În timpul mandatului său de ministru al apărării, el a vorbit cu fermitate împotriva corupției din timpul războiului, spunând că echivalează cu un jaf la drumul mare.  Însă, în ultimele săptămâni, propriul său minister al apărării a fost implicat într-un scandal de corupție legat de un contract de achiziții de alimente pentru armată, care prevedea plata unor prețuri mult umflate.

Unul dintre adjuncții săi a fost demis și are statut de suspect în acest scandal, iar un altul a demisionat.

Conducerea Ucrainei a demarat în ultimele săptămâni o campanie anticorupție care a venit după dezvăluiri stânjenitoare ale unor cazuri apărute în presă, în condițiile în care Kievul, care vrea să adere la UE chiar în acest an și care depinde de livările occidentale de armament pentru a putea face față Rusiei, trebuie să-și convingă partenerii occidentali că a renunțat la vechile obiceiuri și că eradichează o corupție endemică la vârful statului.

CINE ESTE KIRILO BUDANOV

Șeful GUR, Kirilo Budanov, are 37 de ani și grad de general maior. A absolvit Institutul Forțelor Terestre din Odesa în 2007, după care a servit în cadrul forțelor speciale ale Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina. A participat la operațiuni militare speciale, informațiile despre acestea fiind clasificate.

La 4 aprilie 2019, mașina Chevrolet Evanda a lui Budanov a fost aruncată în aer de un rus, Aleksei Lomaka, care a plantat o mină, dar aceasta a explodat prea devreme. Atacatorul și grupul de sabotaj care trebuia să îl arunce în aer pe șeful spionajului ucrainean au fost reținuți.

În 2020, a devenit director adjunct al unuia dintre departamentele Serviciului de Informații Externe al Ucrainei. La 5 august 2020, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a numit pe Budanov în funcția de șef al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării. În septembrie 2022, Budanov a participat la cea mai mare operațiune de schimb de prizonieri între Ucraina și Federația Rusă, când 215 ucraineni s-au întors acasă, între care peste 100 de luptători și comandanți ai Regimentului Azov. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
oleksii reznikov