Moody's vede un risc valutar foarte mare pentru băncile din Ucraina și Turcia

Moody's vede un risc valutar foarte mare pentru băncile din Ucraina și Turcia
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2022

Băncile din Ucraina și Turcia se confruntă cu un risc "foarte mare" de pe urma restricțiilor asupra fluxurilor de capital, rezervelor internaționale mici și a nivelului mare al datoriilor în valută, a apreciat agenția de evaluare Moody's Investors Service, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Belarus, El Salvador, Nigeria, Kârgâstan și Tadjikistan completează lista țărilor care sunt expuse la un nivel ridicat al depozitelor în dolari, potrivit raportului Moody's care acoperă 39 de sisteme bancare din economiile emergente unde depozitele în valută reprezintă cel puțin 10% din depozitele totale, scrie Agerpres.

Austria le va confisca mașinile șoferilor vitezomani CITEȘTE ȘI Austria le va confisca mașinile șoferilor vitezomani

"Un grad ridicat de dolarizare provoacă multiple probleme când valoarea monedei locale scade brusc. Băncile devin mai vulnerabile la o creștere a ratelor de default pentru împrumuturile în valută acordarea unor debitori neprotejați, ceea ce afectează profitabilitatea băncilor, în timp ce lichiditatea și capitalul lor sunt de asemenea supuse la presiuni", se arată în raportul elaborat de vice-președintele Moody's, Eugene Tarzimanov.

Monedele locale din economiile emergente s-au depreciat în raport cu dolarul american în acest an, după ce Rezerva Federală a majorat dobânzile în contextul inflației. Indicele MSCI al monedelor emergente este pe cale să înregistreze cel mai abrupt declin de după 2015. Monedele din Ghana, Argentina și Egipt au înregistrat cele mai ample deprecieri în acest an, subliniază Moody's. El Salvador utilizează dolarul american ca mijloc legal de plată.

Vulnerabilitățile macroeconomice din Armenia, Georgia, Kenya și Uganda ar putea afecta de asemenea băncile. "În total, 20 de sisteme bancare se confruntă cu un risc ridicat sau foarte ridicat de risc valutar", se arată în raportul Moody's.

Agenția de evaluare apreciază că rezervele internaționale din majoritatea economiilor emergente au scăzut după invadarea Ucrainei de către Rusia, în condițiile în care guvernele și-au finanțat deficitele de cont curent și au apărat cursul de schimb al monedelor lor.

În schimb, riscurile valutare sunt cele mai mici în piețe emergente precum Chile, Coasta de Fildeș și Indonezia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
moody's
valuta
ucraina
turcia