O scutire care-i permite Rusiei să-și plătească datoria în dolari ”probabil” va fi lăsată să expire de către SUA

O scutire care-i permite Rusiei să-și plătească datoria în dolari ”probabil” va fi lăsată să expire de către SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2022

Statele Unite ”probabil” că nu vor prelungi scutirea de la sancțiuni occidentale care a permis Rusiei să continue temporar să-și plătească datoria în dolari - și să scape astfel unei intrări în incapacitate de plată -, avertizează secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Atunci când am impus pentru prima oară sancțiuni Rusiei, am creat o scutire (...) și ne așteptam ca ea să fie limitată în timp”, a justificat Janet Yellen, într-o conferință de presă, înaintea unei reuniuni a miniștrilor Finanțelor din cadrul G7 în Germania, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ EXCLUSIV Heiuș: Antifrauda a pornit o campanie de control în toată țara la importatori și distribuitori de legume și fructe. Inspectorii sunt în piețele mari, precum Pucheni și SU Market. Șeful ANAF anunțase că va declanșa controale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ EXCLUSIV Heiuș: Antifrauda a pornit o campanie de control în toată țara la importatori și distribuitori de legume și fructe. Inspectorii sunt în piețele mari, precum Pucheni și SU Market. Șeful ANAF anunțase că va declanșa controale

”Cred că probabil licența va fi lăsată să expire”, a anunțat ea, precizând că ”nu s-a luat încă o decizie finală” în acest subiect.

Această scutire expiră, potrivit reglementării sancțiunilor, la 25 mai.

Aflată în vigoare de la începutul sancțiunilor impuse de Occident Rusiei, ca represalii față de Războiul din Ucraina, această scutire permite Moscovei să-și ramburseze datoria.

Ea a fost decisă de către Washington cu scopul de a ”permite să aibă loc o tranziție ordonată și ca investitorii să-și poată vinde titlurile”, potrivit lui Janet Yellen.

Rusia nu mai poate, în schimb, să-și ramburseze datoria cu dolari pe care-i deține în bănci americane, în cadrul sancțiunilor consolidate, impuse de către Statele Unite la 5 aprilie.

Data-limită de 25 mai intervine cu două zile înantea viitorului termen de plată al Moscovei, care vizează dobânzi în sumă de 100 de milioane de euro la două obligațiuni, dintre care una nu poate fi plătită în ruble în mod explicit.

Rusia ar putea, astfel, să se confrunte cu riscul unei intrări în incapacitate de plată (default).

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
plata
rusia