Opoziția a câștigat alegerile pentru primăria din Budapesta, cea mai mare înfrângere politică a premierului Orban din ultimul deceniu

Opoziția a câștigat alegerile pentru primăria din Budapesta, cea mai mare înfrângere politică a premierului Orban din ultimul deceniu
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 oct 2019

Premierul ungar Viktor Orban a suferit în alegerile locale de duminică cea mai mare înfrângere politică din ultimul deceniu, candidatul opoziției, Gergely Karacsony, devenind primar al Budapestei prin înfrângerea reprezentantului partidului de guvernământ Fidesz, primarul actual Istvan Tarlos, relatează politico.eu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Karacsony, un liberal de 44 de ani, a triumfat în fața lui Tarlos, un aliat al premierului Orban cu 50% din votul la 44% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare. Tarlos i-a telefonat lui Karacsony prntru a-l felicita pentru victorie, a declarat un oficial de campanie.

Succesul opoziției în Budapesta și în alegerile locale din restul țării survine după ce o serie de partide și grupuri, de la liberali la verzi, de la socialiști la conservatori, au decis să lase de o parte diferențele care îi despart și să prezinte candidați comuni pentru primii și posturile de consilieri, pentru a slăbi dominația partidului de guvernământ Fidesz, scrie News.ro.

VIDEO Cum sunt aruncate bagajele la aeroport. Ministrul Transporturilor atacă firma de handling Globeground: Să vadă tot poporul! CITEȘTE ȘI VIDEO Cum sunt aruncate bagajele la aeroport. Ministrul Transporturilor atacă firma de handling Globeground: Să vadă tot poporul!

Aflat la al doilea mandat de premier, Orban a dominat politica ungară cu ideea unei ”democrații liberale” și adoptând o politică dură anti-migrație. Parlamentul European l-a acuzat că pune în pericol principalele valori ale Uniunii Europene, iar Orban a intrat în conflict cu alți lideri ai UE.

Vorbind reporterilor și suporterilor la un bar, în urma victoriei, Karacsony a spus că Budapesta va fi acum un oraș verde și liber și va fi adus ”înapoi în Europa”.

Stând alături de Orban în fața unei mulțimi de susținători, actualul primar Tarlos le-a mulțumit celor care l-au votat și orașului Budapesta, adăugând că ”nu este nimic de spus” și urând ”mult succes” noului primar.

Premierul a spus susținătorilor că ”a fost o campanie dificilă” și o amplă bătălie politică, așa cum trebuie să fie într-o concurență democratică. Dar a subliniat că reprezentanții Fidesz au câștigat locuri în multe dintre orașe, în afara capitalei.

Bosch deschide un centru de inginerie în Sofia, cu 200 de angajați CITEȘTE ȘI Bosch deschide un centru de inginerie în Sofia, cu 200 de angajați

Pe lângă Budapesta, opoziția a câștigat posturi într-un număr de alte orașe importante, între care Miskolc, Szeged, și Eger. Fidesz a câștigat în Debrecen, Gyor, and Kecskemet.

"Se pare că majoritatea ungurilor s-au săturat de Fidesz”, a declarat Katalin Cseh, membră a Parlamentului European din partea partidului liberal Momentum.

”Rezultatele au arătat puterea opoziției în fața forțelor anti-europene”, a declarat Cseh, care a făcut campanie pentru candidați ai opoziției. Ea a spus că rezultatele de duminică reprezintă ”o schimbare semnificativă în peisajul politic al țării”.

Un reprezentant important al Fidesz a declarat :” Cred că acesta poate di începututul unei relații tensionate între guvern și Budapesta”.

În timp ce Budapesta este în mod tradițional un oraș liberal, oponenții premierului au făcut eforturi în ultimii ani să atragă alegătorii și să depășească diviziunile interne. Victoria de duminică, alături de victoriile opoziției din mai multe orașe mici, va încuraja probabil opoziția care se pregătește să îl concureze pe Orban în viitoarele alegeri generale din 2022.

În pofida unor resurse limitate comparativ cu partidul de guvernămnt și a accesului limitat la presă și publicitate, opoziția fost capabilă să se bazeze pe rețelele de socializare și pe o campanie în rândul oamenilor.

Campania a fost marcată de acuzații de nereguli, inclusiv de o percheziție a poliției la un sediul de campanie98â al opoziției, acuzații de întâlnirile liderilor opoziției au fost înregistrate, informații privind distribuirea de alimente gratuite alegătorilor împreună cu reclame ale Fidesz și înregistrări secrete cu politicieni ai opoziției livrate unor rețele de presă favorabile guvernului.

În ziua alegerilor, activiștii opoziției au acuzat partidul de guvernământ că a cumpărat voturi și că au transportat cu autobuze reprezentanți din Ucraina pentru a vota.

Fidesz nu a răspuns public acuzațiilor opozițiilor, dar de-a lungul anilor partidul a insistat că nu se implică în practici ilegale.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
alegeri budapesta