Partidul ceh de extremă-dreapta SPD, cu un posibil rol în formarea guvernului, va cere guvernului o lege care să permită un referendum în vederea ieșirii din UE

Partidul ceh de extremă-dreapta SPD, cu un posibil rol în formarea guvernului, va cere guvernului o lege care să permită un referendum în vederea ieșirii din UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 sep 2021

Partidul ceh de extremă-dreapta SPD, care ar putea juca un rol în formarea unui nou guvern ceh, luna viitoare, va cere guvernului o lege care să permită un referendum în vederea ieșirii din Uniunea Europeană, a declarat șeful partidului, Tomio Okamura, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Formațiunea populistă, pro-europeană ANO, a premierului Andrej Babis, va câștiga cea mai mare parte a voturilor la alegerile din 8-9 octombrie, dar ar putea avea dificultăți pentru a forma majoritatea, deoarece actualii săi parteneri se află la nivelul sau sub pragul de 5%, necesar pentru intrarea în Parlament, în sondajele de opinie, scrie News.ro.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Două grupuri principale de opoziție refuză să intre într-un guvern cu Babis din cauza a ceea ce afirmă că sunt conflictele sale de interese ca fondator al unui imperiu de afaceri.

Acest lucru poate face din SPD-ul anti-european și anti-NATO al lui Okamura sau din  Democrație Directă și Libertate un partener al discuțiilor, pe care ANO nu le-a exclus.

Sondajele de opinie ridică sprijinul partidului SPD la aproximativ 10%. Okamura a spus că promisiunea de a propune o lege privind organizarea referendumurilor, în prezent imposibilă, ar fi condiția sa.

În cazul în care o astfel de legislație ar fi introdusă, ar permite probabil ca o petiție a cetățenilor să propună un vot, ceea ce înseamnă că Okamura ar putea ajuta la organizarea unuia.

"Una dintre condițiile fundamentale este ca manifestul guvernului ... să includă o lege a referendumului, inclusiv posibilitatea unui referendum reeritor la ieșirea din UE sau potențial din NATO", a declarat Okamura reporterilor după întâlnirea cu președintele Milos Zeman, al cărui rol va fi moderarea post-alegeri și numirea primului ministru.

SPD a promovat de ani de zile ieșirea din UE și un referendum de ieșire din UE. Un sondaj de opinie al agenției CVVM, din iulie, a arătat că 66% dintre cehi susțin apsrtenența la UE, în timp ce 28% au spus că țara nu ar trebui să se afle în UE.

Încercările anterioare de a promulga o lege referendumul s-au blocat în Parlament, însă mișcarea lui Okamura ar putea să o readucă pe ordinea de zi.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Guvernul Babis s-a opus unei legi generale a referendumului, care ar permite votul pe probleme precum aderarea la UE.

Guvernul a susținut, de asemenea, praguri ridicate de semnături pentru convocarea referendumurilor. Orice legislație propusă pentru referendumuri ar avea nevoie de o majoritate constituțională de trei cincimi în ambele camere ale parlamentului, ceea ce ar fi greu de realizat dacă legislația este divizivă, având în vedere că opoziția pro-UE controlează camera superioară, Senatul.

Senatul este ales într-un mod eșalonat de-a lungul a șase ani, și în cadrul unui sistem care a eliminat de obicei candidații extremiști.

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia
ue