Partidul de guvernământ Lege și Justiție a câștigat la limită alegerile din Polonia, dar a pierdut majoritatea în Senat

Partidul de guvernământ Lege și Justiție a câștigat la limită alegerile din Polonia, dar a pierdut majoritatea în Senat
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 oct 2019

Partidul de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție (PiS), a câștigat al doilea mandat în alegerile parlamentare de duminică, dar ar putea avea dificultăți în a-și impune politicile pentru că a pierdut majoritatea în camera superioară a Parlamentului, relatează The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inițial, părea că partidul Lege și Justiție a obținut o victorie confortabilă, dar în final opoziția a obținut majoritatea în camera superioară, dând o lovitură partidului conservator, care dorea să obțină o majoritatea suficient de mare pentru a schimba Constituția, scrie News.ro

Rezultatul sub așteptări obținut de partidul aflat la putere la Varșovia a survenit în aceeași zi în care premierul ungar Viktor Orban, un aliat important al PiS, a suferit cea mai grea înfrângere în alegeri din ultimul deceniu, pierzând controlul asupra capitalei Budapesta în alegerile locale, marcând un pas înapoi pentru naționaliștii din Uniunea Europeană care doresc să limiteze puterea Bruxelles-ului.

O nouă victimă GDPR: Elefant.ro. \ CITEȘTE ȘI O nouă victimă GDPR: Elefant.ro. "Pârât" că a trimis mesaje comerciale prin e-mail

În camera inferioară, Seimul, PiS a obținut 44% din voturi, în creștere de la 38% în 2015, a anunțat comisia electorală din Polonia. Potrivit sistemului polonez de redistribuire a locurilor, partidul va avea majoritatea, dar cu doar câteva locuri mai multe.

În Senat, a câștigat opoziția, Coaliția Civică de centru publicând pe Twitter numele celor 51 de membri ai opoziției și ai aliaților acesteia care au obținut locuri.

”Am recâștigat Senatul. Datorită acordului dintre partidele de opoziție, opoziția va avea majoritatea în Senat”, a scris pe Twitter liderul unuia dintre partidele de opoziție, Katarzyna Lubnauer.

Controlul asupra Senatului ar permite opoziției să blocheze sau să întârzie legile propuse de PiS și să aibă un cuvânt de supus în numirea conducerii unora dintre cele mai importante instituții din Polonia, cum ar fi ombudsmanul pentru drepturi civile.

În timpul primului mandat la putere, PiS a dobândit reputația de a promova legi foarte rapid, cu ședinte convocate noaptea în Seim, urmate de aprobarea rapidă în Senat.

Strategia politică a PiS a fost să combine creșterea importantă a cheltuielilor sociale în anumite domenii, cu o retorică naționalistă și tradiționalistă și un stil politic autoritar care a amplificat diviziunile din societatea poloneză.

Creșterea cheltuielilor sociale a avut loc pe fondul creșterii economice și a încrederii consumatorilor. O problemă importantă a acestor alegeri a fost programul pentru alocațiile copiilor, care oferă familiilor 500 de zloți (100 de lire sterline) pentru fiecare copil.

Partidul de opoziție Platforma Civică s-a opus acestui program în alegerile parlamentare din 2015, argumentând că statul nu își permite să îl finanțeze. Ulterior, partidul a anunțat că va păstra acest program, numit 500+, dacă va fi ales. Analiștii afirmă că această schimbare și capacitatea PiS de a pune în aplicare programul au fi subminat credibilitatea opoziției în rândul alegătorilor.

Victoria de duminică a PiS ar putea fi o problemă pentru Bruxelles și câteva capitale eurpene. La guvernare, partidul nu a făcut compromisuri și a provocat exasperare în UE, așa cum a fost un caz din 2017, când a încercat să saboteze realegerea lui Donald Tusk, fost lider al Platformei civice, ca președinte al Consiliului European.

viewscnt
Afla mai multe despre
lege și justiție
alegeri polonia