Partidul Lege și Justiție câștigă alegerile locale în Polonia, însă rezultatele aduc optimism în tabăra opoziției

Partidul Lege și Justiție câștigă alegerile locale în Polonia, însă rezultatele aduc optimism în tabăra opoziției
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 oct 2018

Partidul de dreapta Lege și Justiție (PiS), care se află la putere de trei ani în Polonia, a câștigat alegerile locale de duminică cu 32, 3% conform exit-pollurilor, însă rezultatul a fost unul dezamăgitor, care a crescut optimismul în opoziție, scrie Politico.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Conform exit-pollurilor, PiS a obținut 32,3% din voturi, față de 37,6% la alegerile parlamentare din 2015. Acesta este, însă, un rezultat mai bun decât cel obținut la alegerile locale din 2014, atunci când au obținut 26,9%, scrie News.ro.

Platforma Civică, principalul partid de opoziție, a câștigat 24,7% din voturi, aproape același rezultat ca în 2015. Fostul partener de coaliție al Platformei, Partidul Poporului Polonez, a obținut 16,6%.

DOCUMENT Guvernul pregătește pentru 2019 înghețarea salariilor bugetarilor și a cotei la Pilonul II, numărul de angajați din sectorul public nu va crește, dividende de 90% de la companiile de stat CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul pregătește pentru 2019 înghețarea salariilor bugetarilor și a cotei la Pilonul II, numărul de angajați din sectorul public nu va crește, dividende de 90% de la companiile de stat

Cea mai mare înfrângere pentru PiS a fost în Varșovia. Rafal Trzaskowski, candidatul Platformei Civice, a câștigat alegerile cu 54,1% din voturi, învingându-l pe ministrul adjunct al Justiției, Patryk Jaki. Mai mult, PiS nu a câștigat alegerile în niciunul dintre orașele importante ale Poloniei.

Activiștii din opoziție portretizează rezultatele ca fiind unele pozitive, susținând că la nivel național, cele două partide anti-PiS au obținut 41% dintre voturi, cu aproape 10% mai mult decât partidul aflat la putere.

Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS, a numit rezultatul o victorie și a subliniat că este cel mai bun rezultat din istoria partidului său la alegerile locale. Mesajul transmis susținătorilor partidului a fost, însă, mai precaut.

„Trebuie să muncim și iar să muncim. Este începutul unei campanii electorale care se va încheia în mai 2020. Avem mult de muncă în față, dar ne vom descurca”, a afirmat Kaczynski.

Rezultatul alegerilor subliniază divizările din Polonia privind programul de guvernare al PiS, care a stârnit îngrijorări din partea Uniunii Europene, care a acuzat Polonia că nu își respectă angajamentele democratice.

Tensiunile cu Bruxellesul au ieșit la iveală vineri, Curtea Europeană de Justiție cerând Poloniei să suspende reformele aduse Curții Supreme până când Curtea va putea analiza dacă aceste schimbări încalcă standardele europene.

PiS beneficiază de susținerea polonezilor din orașele mici și a conservatorilor sociali, cei care se regăsesc în mesajul anti-imigranți, susținut de o mândrie națională, promovat de partidul aflat la putere. De asemenea, votanții cu situații financiare precare au fost convinși de ajutoarele sociale generoase acordate de PiS.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
alegeri
pis