Polonia ar putea cumpăra tehnologie nucleară în valoare de 18 miliarde de dolari din SUA

Polonia ar putea cumpăra tehnologie nucleară în valoare de 18 miliarde de dolari din SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2020

SUA și Polonia au încheiat un acord de cooperare în domeniul energiei nucleare, conform căruia Polonia ar putea cumpăra tehnologie nucleară în valoare de 18 miliarde de dolari de la companii americane, a anunțat luni Departamentul american al Energiei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

SUA concurează cu China și Rusia precum și cu alte țări pentru a furniza tehnologie în domeniul energiei nucleare țărilor care doresc să își construiască primele lor centrale nucleare sau să își extindă programele în acest domeniu, scrie Agerpres.

Țara Galilor reintră în carantină CITEȘTE ȘI Țara Galilor reintră în carantină

"Sperăm că decizia finală care va fi luată de Polonia în timp va rezulta în alegerea tehnologiei americane", a declarat secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette. Acesta a adăugat că reactoarele nucleare vor permite reducerea dependenței Polonia de Rusia pentru aprovizionarea cu energie.

Polonia, care în mod tradițional este un important cumpărător de gaze naturale rusești, speră să pună capăt acestor achiziții după anul 2022. În schimb, va primi gaze naturale printr-o conductă din Norvegia și gaze naturale lichefiate din SUA și alte surse.

Departamentul american al Energiei a precizat că pe parcursul următoarelor 18 luni, SUA și Polonia vor lucra la un program destinat construirii a șase reactoare nucleare precum și la posibilele acorduri de finanțare.

Primul reactor este programat să devină operațional până în 2033, în cadrul unui program care ar putea avea o valoare de până la 40 de miliarde de dolari, a declarat un oficial din cadrul Departamentului american al Energiei. Polonia ar urma să cumpere tehnologie nucleară în valoare de cel puțin 18 miliarde de dolari de la companii americane, a adăugat oficialul american. Acesta a mai spus că grupul Westinghouse, o companie deținut de Brookfield Asset Management , Bechtel and Southern Co și guvernul american, va participa în prima fază a acordului cu un studiu de inginerie pentru centralele nucleare avute în vedere.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
sua
tehnologie nucleara