Președintele Croației face noi declarații pro-Rusia

Președintele Croației face noi declarații pro-Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2023

Președintele Croației, țară membră NATO, a criticat statele occidentale pentru că vor furniza Ucrainei tancuri grele și alte arme în campania împotriva forțelor ruse de ocupație, spunând că aceste livrări nu vor face decât să prelungească războiul, relatează The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Zoran Milanovic, care a mai făcut în trecut astfel de comentarii proruse, a declarat reporterilor din capitala croată că este o "nebunie" să crezi că Rusia poate fi învinsă într-un război convențional.

DOCUMENT Modificări în planul de redresare al Vivre Deco - sumele alocate creditorilor vor crește CITEȘTE ȘI DOCUMENT Modificări în planul de redresare al Vivre Deco - sumele alocate creditorilor vor crește

"Sunt împotriva trimiterii de arme letale acolo", a spus Milanovic. "Aceasta prelungește războiul", a arătat el. "Care este obiectivul? Dezintegrarea Rusiei, schimbarea guvernului? Se vorbește, de asemenea, de ruperea Rusiei. Este o nebunie", a adăugat Milanovic.

În plus, el a declarat luni că, în opinia sa, Crimeea - peninsula ucraineană de la Marea Neagră pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014 - nu va mai face parte niciodată din Ucraina.

Milanovic s-a opus în mod deschis admiterii Finlandei și Suediei în NATO, precum și antrenării trupelor ucrainene în Croația, ca parte a ajutorului UE. În decembrie, deputații croați au respins o propunere ca Zagrebul se alăture unei misiuni a Uniunii Europene în sprijinul armatei ucrainene, reflectând diviziunile profunde dintre Milanovic și premierul Andrej Plenkovic.

Un critic vocal al politicii occidentale în Ucraina, Milanovic a declarat că nu dorește ca țara sa, cel mai nou stat membru al UE, să se confrunte cu ceea ce el a numit consecințe potențial dezastruoase din cauza războiului din Ucraina, care durează de 11 luni.

Ceea ce face Occidentul cu privire la Ucraina "este profund imoral, deoarece nu există nicio soluție (la război)", a declarat Milanovic reporterilor în timpul unei vizite la cazărmile militare din orașul Petrinja, din estul țării, relatează Reuters. El a adăugat că aducerea tancurilor germane în Ucraina nu va servi decât la apropierea Rusiei de China.

"Este clar că Crimeea nu va mai face niciodată parte din Ucraina", a adăugat Milanovic, în condițiile în care președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promis să restabilească dominația ucraineană asupra peninsulei.

Rusia susține că un referendum organizat după ce forțele rusești au cucerit peninsula a arătat că locuitorii Crimeii doresc cu adevărat să facă parte din Rusia. Referendumul nu este recunoscut însă de majoritatea țărilor.

Milanovic a criticat țările occidentale pentru ceea ce el susține că ar fi utilizarea standardelor duble în politica internațională, spunând că Rusia poate invoca "anexarea Kosovo" de către comunitatea internațională ca scuză pentru a lua părți din Ucraina.

Kosovo și-a declarat independența în 2008, după un război care a avut loc între 1998 și 1999 cu forțele Belgradului, în care țările NATO au bombardat ex-Iugoslavia, formată pe atunci din Serbia și Muntenegru, pentru a proteja provincia cu majoritate albaneză.

"Am recunoscut Kosovo împotriva voinței unui stat (Serbia) căruia îi aparținea Kosovo", a spus Milanovic, avertizând că nu pune la îndoială independența Kosovo, ci conceptul de standarde duble occidentale.

Milanovic, care a fost premier al Croației din partea Partidului Social-Democrat, a îmbrățișat o poziție antieuropeană de când a preluat funcția de președinte, în mare parte ceremonială, aliniindu-și politicile cu cele ale premierului ungar Viktor Orban și ale liderului secesionist sârb bosniac Milorad Dodik, scrie Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
croatia