Președintele Republicii Moldova, suspendat după ce a refuzat promulgarea a cinci legi

Președintele Republicii Moldova, suspendat după ce a refuzat promulgarea a cinci legi
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 dec 2018

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a fost suspendat din nou luni, iar Curtea Constituțională l-a desemnat pe Andrian Candu pentru a exercita interimatul funcției în vederea promulgării a cinci legi pe care șeful statului a refuzat să le semneze, anunță Deschide.md. În replică, președintele suspendat a scis pe Facebook că este vorba despre un pachet de legi antipopulare, adoptate de către majoritatea parlamentară care pleacă. "Toate aceste legi vor fi anulate. Va fi formată și o nouă componență a Curții", a avertizat el.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

O hotărâre în acest sens a fost pronunțată luni, 10 decembrie, de către Curtea Constituțională, ca urmare a unei sesizări înaintate de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, și de deputatul democrat Sergiu Sârbu, scrie News.ro.

Rusia a urcat în 2017 pe poziția a doua în clasamentul țărilor producătoare de arme CITEȘTE ȘI Rusia a urcat în 2017 pe poziția a doua în clasamentul țărilor producătoare de arme

În cadrul ședinței Curții, Sergiu Sârbu a declarat că  se solicită constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte, în vederea depășirii blocajului instituțional generat de șeful statului prin refuzul deliberat al acestuia de a executa obligația constituțională de promulgare a legilor care au fost votate repetat de către Parlament. Autorii sesizării fac referire la cinci legi -  Codul serviciilor media audiovizuale, legea prin care terenul fostului Stadion Republican este transmis Ambasadei Statelor Unite ale Americii pentru edificarea noului sediu al misiunii diplomatice, legea privind redenumirea sărbătorii de 9 Mai în „Ziua Europei”, două legi cu privire la Inspectoratul General de Carabineri.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a menționat că instituția prezidențială nu este de acord cu argumentele autorilor sesizării. Președintele nu a acceptat promulgarea legilor invocate din cauza carențelor constatate. „Un șef de stat ales de către națiune nu poate trata cu indiferență nici dificultățile, nici preferințele poporului său. Prin urmare, tranziția la forma directă de alegere a președintelui atrage după sine implicarea acestuia prin intervenții concrete și faptice”, a notat consilierul.

Ca urmare a deciziei Curții Constituționale, președintele Parlamentului sau premierul va emite decretele de promulgare a celor cinci legi vizate.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova
dodon