Putin: Criza europeană a gazelor poate afecta Rusia, dacă prețurile mari vor alimenta inflația

Putin: Criza europeană a gazelor poate afecta Rusia, dacă prețurile mari vor alimenta inflația
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 oct 2021

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că criza europeană a gazelor poate afecta Rusia, dacă creșterea prețurilor va alimenta inflația, mărind în continuare prețurile unor produse esențiale, cum ar fi alimentele, sau reducând cererea de carburanți, care sunt o sursă majoră de venituri pentru stat, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Prețurile spot ale gazelor au crescut în acest an în Europa de cinci ori, față de aceeași perioadă a anului trecut, cererea globală depășind oferta în timp ce economiile își revin din blocajele provocate de pandemia de coronavirus. Acest fapt a făcut ca unuii producători de ekectricitate să înceapă să folosească cărbune, îm pofida emisiilor mai mari de dioxid de carbon, scrie News.ro.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

”Acest lucru are consecințe și pentru noi. Dacă va avra loc o scădere a cererii...acest lucru va afecta companiile noastre producătoare, inclusiv Gazprom”, a spus Putin unor oficiali guvernamentali de rang înalt.

Gazprom, singurul exportator de gaze prin conducte din Rusia, este o piatră de temelie a economiei ruse, alături de producătorii de petrol în frunte cu gigantul de stat Rosneft.

Nu există semne că cererea și oferta pe piața europeană a gazelor  se vor echilibra pe termen scurt, a declarat vicepremierul Alexandr Novak la aceeași ședință.

Putin a spus că prețurile mai mari la gaze ar putea determina, de asemenea, creșterea prețurilor îngrășămintelor, care, la rândul lor, s-ar adăuga la costurile deja mai mari ale alimentelor.

Inflația din Rusia sa accelerat recent la 7,63%, cel mai înalt nivel din februarie 2016.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

"Nu ne interesează o creștere nesfârșită a prețurilor energiei, inclusiv ale gazelor", a spus Putin, care a ordonat recent să fie plătite alte 420 de milioane de dolari pentru ajutoare sociale către gospodăriile rusești, pentru a face față creșterii prețurilor.

Putin a ordonat, de asemenea, guvernului să vină cu măsuri de protejare a producătorilor agricoli locali, care ar trebui să contribuie la reducerea prețurilor la alimente.

Există așteptări, pe scară largă, ca banca centrală rusă să majoreze vineri dobânda de politică monetară pentru a șasea oară în acest an, întrucât inflația depășește cu mult obiectivul său de 4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
putin
gaze
rusia