Republica Moldova va plăti la timp avansul pentru gazele primite de la Gazprom în ianuarie

Republica Moldova va plăti la timp avansul pentru gazele primite de la Gazprom în ianuarie
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2022

Republica Moldova va plăti la timp avansul pentru gazele primite de la Gazprom în ianuarie, a declarat premierul Natalia Gavrilița, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Guvernul de la Chișinău anunțase anterior că grupul rus Gazprom a respins solicitarea Republicii Moldova de a reprograma plata pentru gazele din ianuarie, obligând autoritățile să declare stare de urgență în sectorul energetic, scrie News.ro.

Primăria Cluj a interzis centralele pe gaz individuale la blocurile noi CITEȘTE ȘI Primăria Cluj a interzis centralele pe gaz individuale la blocurile noi

Republica Moldova și Gazprom au convenit un contract pe cinci ani care a început ope 1 noiembrie, care prevede plata unui avans pe data de 20 a fiecărei luni.

Vicepremierul Andrei Spânu a declarat inițial că țara poate să plătească 38 de milioane de dolari dintr-o factură de 63 de milioane de dolari, dar Gavrilița a spus mai târziu că Republica Moldova va folosi bani din buget pentru plăti întreaga sumă.

”Guvernul a găsit modalități de a plăti... Gazprom un avans pentru ianuarie în valoare de 63 de milioane de dolari, la timp”, a declarat Gavrilița după o ședință de guvern.

Ea a spus că guvernul va amâna plățile TVA pentru compania Moldovagaz și va transfera către bugetul companiei fonduri care anterior erau destinate compensării populației pentru tarifele mari. Guvernul a declarat că va cere joi Parlamentului să introducă starea de urgență, oferindu-i puteri largi de a gestiona sectorul energetic, cum ar fi trecerea furnizării de gaz de la industrie la gospodării și utilizarea fondurilor bugetare pentru a plăti combustibilul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că vânzările de gaze rusești către Moldova sunt o chestiune comercială între Gazprom și fosta republică sovietică, dar că gazul este livrat și trebuie plătit.

Republica Moldova a introdus o situație de urgență în sectorul energetic timp de 30 de zile la sfârșitul lunii octombrie. Gazprom a anunțat că poate a opri furnizarea de gaze în noiembrie, după ce Moldova a amânat plata anticipată. Pentru a rezolva criza, Parlamentul moldovenesc a modificat bugetul pentru a plăti datoria.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova
gazprom
gaze