Rusia anunță o reluare a activităților portului ucrainean Mariupol, la o lună după ce a anunțat că l-a cucerit

Rusia anunță o reluare a activităților portului ucrainean Mariupol, la o lună după ce a anunțat că l-a cucerit
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mai 2022

Rusia anunță că portul Mariupol, în sudul Ucrainei, și-a reluat activitățile, după ce a fost deminat, la o lună după ce Moscova a anunțat cucerirea acestui oraș strategic, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Portul Mariupol, situat la Marea Azov, care comunică cu Marea Neagră, era înainte de invazia ordonată de Kremlin la 24 februarie cel de-al doilea cel mai important port civil din Ucraina, după portul Odesa.

În restaurantele KFC din Rusia se bea sucuri „Baikal” și „Ducesa”, după ce Pepsi s-a retras de pe piață CITEȘTE ȘI În restaurantele KFC din Rusia se bea sucuri „Baikal” și „Ducesa”, după ce Pepsi s-a retras de pe piață

El permitea exportarea în masă a uriașei producții ucrainene de cereale, de-acum blocată în țară, din cauza războiului, ceea ce alimentează temeri cu privire la izbucnirea unei crize alimentare mondiale, scrie News.ro.

”S-au încheiat operațiunile de deminare și de demilitarizare a portului (Mariupol), care a început să funcționeze în mod regulat”, anunță un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Armata rusă a anunțat marți că a deminat 1,5 milioane de metri pătrați ai suprafeței portului, dar și 18 cheiuri și 32 de nave.

”Peste 12.000 de arme și obiecte explozive periculoase” au fost înlăturate, preciza ministerul.

Pentru moment, Moscova nu a anunțat că o redechidere a portului Mariupol va permite exportarea cerealelor - o problemă care se află în centrul unor puternice îngrijorări internaționale.

Noul lider prorus al Mariupolului, Konstantin Ivașcenko, a anunțat că o primă navă urmează să plece dn port ”în zilele următoare”, cu aproximativ 3.000 de tone de produse metalurgice la bord către Rostov-pe-Don, un oraș rusesc important situat în apropiere.

Peste 400 de persoane lucrează deja în portul Mariupol, iar ”aproape toate resturile au fost îndepărtate”, anunță Konstantin Ivașcenko, potrivit agenției oficiale ruse de presă Tass.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
mariupol