Rusia, autorizată să revină în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Rusia, autorizată să revină în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2019

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat în noaptea de luni spre marți un text care face posibilă o revenire a Rusiei în cadrul acestei instanțe, ceea ce ar urma să pună capăt unei crize instituționale ce durează de cinci ani cu Moscova, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Parlamentari ruși urmează să poată să se întoarcă marți la APCE, spre marea nemulțumire a Kievului, după cinci ani de criză în organizația paneuropeană de apărarea drepturilor omului, scrie News.ro.

După nouă ore de dezbateri agitate și adoptarea mai multor amendamente, 118 parlamentari din țări membre ale Consiliului Europei (CoE) au adoptat posibilitatea ca Rusia să facă din nou parte din APCE, lucru pe care nu-l mai face de la invadarea Crimeei, în 2014.

În hemiciclul CoE, la Strasbourg, 62 de parlamentari au votat împotriva textului, iar zece s-au abținut.

Cel mai mare proprietar de depozite din România semnează pentru un credit de 1,9 miliarde euro, inclusiv pentru noi proiecte. Cea mai mare tranzacție financiară de pe piața imobiliară din Europa Centrală și de Est CITEȘTE ȘI Cel mai mare proprietar de depozite din România semnează pentru un credit de 1,9 miliarde euro, inclusiv pentru noi proiecte. Cea mai mare tranzacție financiară de pe piața imobiliară din Europa Centrală și de Est

Fără o putere constrângătoare, APCE, unul dintre organele CoE, emite recomandări sau cere socoteală guvernelor în domeniul drepturilor omului și democrației.

De cinci ani, Adunarea era scena delocalizată a conflictului între Rusia și Ucraina. În vederea sancționării anexării Crimeei, APCE a privat, în 2014, delegația rusă de dreptul la vot. Moscova a replicat boicotând instanța, iar apoi a încetat, don 2017, să-și mai plătească contribuția anuală la bugetul CoE.

Refuzând perspectiva de a fi sancționată din nou, Rusia, care are o istorie agitată cu organizația, veche de 70 de ani, a amenințat să părăsească pur și simplu CoE.

Aceasta ar fi fost o premieră și i-ar fi privat pe cetățenii ruși de orice recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), brațul său juridic.

”Ar fi periculos ca, sub pretextul unor probleme geopolitice, care trenează de altfel (...), să ajungem să privăm milioane de cetățeni de acces la instanțe care le protejează drepturile”, a apreciat luni secretara de stat franceză la Ministerul Afacerilor Europene Amélie de Montchalin, la Strasbourg.

Eventualitatea ca rușii să fie privați de acces la CEDO, care - chiar dacă Moscova nu aplică toate hotărârile sale - permite un recurs juridic ultim, a sfârșit prin a convinge majoritatea țărilor că este mai bine ca Rusia să rămână decât să plece.

Putin laudă exportul de armament rus în lume CITEȘTE ȘI Putin laudă exportul de armament rus în lume

Instanța decizională a CoE, Comitetul Miniștrilor (de Externe ai celor 47 de țări membre), prezidat în prezent de Franța, a jucat la jumătatea lui mai cartea relaxării, afirmând că ”ansamblul statelor membre ar trebui să aibă dreptul de a participa pe picior de egalitate” la lucrările organizației.

Pentru a face posibilă o revenire a Rusiei, APCE a adoptata astfel un text care autorizează, în mod excepțional, o țară să prezinte o delegație în cursul anului și care exclude posibilitatea de a o priva de principalele sale drepturi de vot.

FACTURA

Încă de luni, înainte de rezultatul votului, Moscova și-a trimis delegația la Strasbourg, a anunțat vicepreședintele Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) Piotr Tolstoi, citat de agenția RIA Novosti, care și-a exprimat satisfacția, în avans, față de rezistența unei ”majorități sănătoase la cap” în fața ”isteriei unei mici minorități”.

Această delegație urma să-și preia atribuțiile marți. Fără vreo surprinză, ucraineenii urmează să-i conteste, însă parlamentarii ruși vor putea, în orice caz, așa cum clamează, să participe miercuri la alegerea succesorului norvegianului Thorbjørn Jagland în postul de secretar general al CoE.

Susținută de țările baltice și Regatul Unit, Ucraina se opune puternic unei reveniri a Rusiei în APCE, percepute ca o lovitură de bâtă aplicată sancțiunilor impuse Moscovei în urma anexării Crimeei.

Mandatul lui Victor Ciorbea de Avocat al Poporului a încetat CITEȘTE ȘI Mandatul lui Victor Ciorbea de Avocat al Poporului a încetat

Parlamentarul ucrainean Oleksii Gonșarenko și-a exprimat revolta față de această voință de a ”primi agresorul cu brațele deschise în hemiciclu”.

În contextul în care CoE a început deja să strângă cureaua și a luat în calcul reduceri de activitate și desființări de posturi, Moscova urmează de-acum să-și achite datoriile. Factura de ridică la aproximativ 75 de milioane de euro, cu tot cu dobândă.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul europei
rusia