Rusia: Hărțile care contestă anexarea teritoriilor din Ucraina vor fi considerate materiale extremiste

Rusia: Hărțile care contestă anexarea teritoriilor din Ucraina vor fi considerate materiale extremiste
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 ian 2023

Guvernul rus vrea să interzică hărțile care contestă „integritatea teritorială” oficială a țării ca materiale extremiste, relatează agenția Reuters, preluată de The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul rus și-a extins sprijinul pentru un amendament legislativ care ar clasifica hărțile care contestă „integritatea teritorială” oficială a țării drept materiale extremiste, a scris agenția de presă de stat TASS.

Victima FTX: Creditorul de criptomonede Genesis a concediat 30% din personal și ar putea cere protecția împotriva falimentului CITEȘTE ȘI Victima FTX: Creditorul de criptomonede Genesis a concediat 30% din personal și ar putea cere protecția împotriva falimentului

Amendamentul la legislația rusă împotriva extremismului stipulează că „documentele cartografice și alte documente și imagini care contestă integritatea teritorială a Rusiei” vor fi clasificate drept materiale extremiste, scrie G4Media.ro.

Legislația rusă antiextremism, extrem de ambiguă – se aplică, printre altele, organizațiilor religioase, jurnaliștilor și materialelor acestora, precum și activității întreprinderilor – a permis Kremlinului să își înăsprească controlul asupra opozanților.

Noul amendament, relatează TASS fără a cita surse, a apărut după ce autorii săi au atras atenția că unele hărți distribuite în Rusia contestă „apartenența teritorială” a Peninsulei Crimeea și a Insulelor Kuril.

Rusia a anexat Crimeea ucraineană în 2014 – o mișcare respinsă de Ucraina și de multe țări ca fiind ilegală. De atunci, ucrainenii și guvernul lor au obiectat adesea la hărțile lumii care arată Crimeea ca făcând parte din teritoriul Rusiei.

Rusia și Japonia nu au pus capăt în mod oficial ostilităților din cel de-al Doilea Război Mondial din cauza impasului pe care îl au în legătură cu un grup de insule aflate chiar în largul celei mai nordice insule japoneze, Hokkaido. Uniunea Sovietică a confiscat aceste insule – cunoscute în Rusia sub numele de Kurile și în Japonia sub numele de Teritoriile nordice – la sfârșitul războiului.

Amendamentul trebuie să fie propus Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, și, după o revizuire, să treacă prin trei lecturi. Apoi este trimis la Consiliul Federației, camera superioară, și la președintele Vladimir Putin pentru a fi semnat.

Separat, politicienii ruși au început să dezbată pedeapsa pentru rușii care se opun războiului din Ucraina și care, după cum a spus fostul președinte rus Dmitri Medvedev, „doresc ca patria lor să piară”.

Medvedev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, a declarat că „în vremuri de război” există reguli speciale pentru trădători.

„În vremuri de război, au existat întotdeauna astfel de reguli speciale”, a declarat Medvedev pe aplicația de mesagerie Telegram. „Și grupuri tăcute de oameni impecabil de discreți care execută eficient regulile”.

Retorica lui Medvedev a devenit din ce în ce mai vitriolantă de când a început războiul din Ucraina, deși opiniile sale publicate se potrivesc uneori cu gândirea de la nivelurile superioare ale elitei de la Kremlin.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ucraina