Spas Rusev, interesat la un moment dat de Telekom România, a vândut Vivacom cu 1,2 miliarde euro

Spas Rusev, interesat la un moment dat de Telekom România, a vândut Vivacom cu 1,2 miliarde euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 nov 2019

Compania bulgară de telecomunicații și media United Group, deținută de firma de private equity BC Partners, a anunțat că a ajuns la un acord pentru preluarea Vivacom, cel mai mare operator telecom din Bulgaria, pentru 1,2 miliarde euro, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Preluarea Vivacom este ultima tranzacție convenită de United Group în regiunea Balcanilor, după ce în luna mai a acestui an a achiziționat operatorul Tele2 Croatia pentru 220 milioane euro, scrie Agerpres.

Inițial, Vivacom a primit două oferte indicative de peste 1 miliard de euro fiecare, de la grupul de telecomunicații și media United Group, controlat de firma de investiții BC Partners, și respectiv, de la fondul american Providence Equity Partners, potrivit Financial Times, care citează persoane familiare cu negocierile.

Operatorul de telecomunicații, numărul unu pe piața de telefonie fixă și al treilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă din Bulgaria, a fost scos la vânzare în luna iulie, estimările de la acel moment sugerând o evaluare de aproximativ 1,2 miliarde de euro.

Cu lucrări neîncepute la o nouă fabrică în Simeria, Bosch inaugurează o nouă clădire de birouri și laboratoare de testare la Blaj CITEȘTE ȘI Cu lucrări neîncepute la o nouă fabrică în Simeria, Bosch inaugurează o nouă clădire de birouri și laboratoare de testare la Blaj

Vivacom este deținută de omul de afaceri Spas Rusev (cu o participație de 46%), grupul financiar rus VTB și Delta Capital, companie controlată de fostul ministru de finanțe bulgar Milen Velchev, actualmente directorul subsidiarei din Bulgaria a VTB Capital.

Rusev și partnerii săi au achiziționat Vivacom în 2016, în schimbul sumei de 330 milioane de euro. 

Grecia ar putea introduce un impozit unic pentru a-i atrage pe străinii bogați CITEȘTE ȘI Grecia ar putea introduce un impozit unic pentru a-i atrage pe străinii bogați

Omul de afaceri Spas Rusev, subiect al unor informații controversate, era indicat la un moment dat în cursa pentru preluarea diviziei de telefonie mobilă a Telekom România, conform News.ro.

Antreprenorul bulgar, care locuiește la Londra din 1991, este extrem de controversat din cauza legăturilor sale cu finanțatori și politicieni din Rusia și Bulgaria.

Potrivit presei bulgare, Rusev este cunoscut drept “oligarhul de dreapta” și a fost poreclit “eminența cenușie” în timpul guvernului condus de Simeon de Saxa-Coburg-Gotha. El este suspectat și că ar fi avut legături cu membri ai unor grupări infracționale bulgare, printre care Ivan “Doctorul” Todorov, condamnat pentru răpirea unui om de afaceri în 1994 și care a devenit celebru după ce a supraviețuit unui atentat asupra sa în 2003, și Vasil " Craniul "Bozhkov.

Rusev, care în ianuarie a semnat un acord de 50 milioane de euro pentru achiziția subsidiarei din Albania a Deutsche Telekom, a depus o ofertă angajantă în cadrul unei a doua runde de negocieri pentru Telekom România.

De achiziția activelor Telekom România sunt interesate, conform surselor din piață, companiile Orange România și RCS&RDS.

Telekom România, brand sub care activează din 2014  foștii operatori Romtelecom și Cosmote România, este controlată în proporție de 54,01% de grupul elen OTE, la care Deutsche Telekom deține o participație de 46%.

viewscnt
Afla mai multe despre
vivacom
vanzare
oferte
spas rusev
telekom romania
bc partners
providence equity partners