Teritoriul Rusiei crește din cauza modificărilor climatice, în urma descoperirii a cinci insulițe la Oceanul Arctic

Teritoriul Rusiei crește din cauza modificărilor climatice, în urma descoperirii a cinci insulițe la Oceanul Arctic
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 oct 2019

Cea mai mare țară din lume crește și mai mult, după ce Marina rusă a anunțat că a localizat în Oceanul Arctic cinci insulițe, dezvelite de topirea ghețarilor, din cauza modificărilor climatice, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Existența acestor noi teritorii, situate într-un golf în largul arhipelagului Novaia Zemlia, în Extremul Nord al Rusiei, a fost confirmată de către o expediție maritimă la fața locului, în august și septembrie, scrie News.ro.

Tranzacție: Fondul de investiții ROCA preia acțiuni și la Sinteza Oradea, una dintre cele mai vechi companii cu profil chimic din România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Fondul de investiții ROCA preia acțiuni și la Sinteza Oradea, una dintre cele mai vechi companii cu profil chimic din România

Potrivit comandantului Flotei ruse în Marele Nord Aleksandr Moiselev, insulele au fost considerate anterior ghețari.

”Topirea gheții, surparea acesteia și modificările temperaturii au condus la dezvelirea lor”, a anunțat el marți într-o conferință de presă la Moscova.

La sfârșitul lui august, imagini satelitare au dezvăluit aceste pământuri, a căror mărime a fost evaluată de Flota rusă între 900 și 54.000 de metri pătrați - aproape cât opt terenuri de fotbal.

BAZE MILITARE ȘI ȘTIINȚIFICE RUSE ÎN ACRICA

Din 2015 în 2019, topirea ghețarilor la Arctica a fost mai importantă decât s-a înregistrat vreodată, potrivit unui raport ONU cu privire la încălzirea globală, publicat în septembrie.

În acest context, Rusia a deschis în ultimii ani o serie de baze militare și științifice în Arctica, atrasă de posibilitatea de a crea o rută comercială fără precedent și de a exploata resurse de hidrocarburi până atunci inaccesibile.

În cursul expediției ruse care a confirmat existența celor cinci insulițe, un echipaj de aproimativ 60 de persoane, inclusiv cercetători, s-a îmbarcat la bordul unui remorcher și nu unui spărgător de gheață - o premieră în acest tip de misiune.

OTP Bank lansează creditele pentru IMM cu aplicare online CITEȘTE ȘI OTP Bank lansează creditele pentru IMM cu aplicare online

”Am avut noroc, pentru că am putut acosta pe insule pe care malul și apele de coastă nu sunt eliberate mereu de ghețari anual”, și-a exprimat satisfacția Denis Kreț, comandantul expedițiilor ruse în Marele Nord.

Potrivit lui Kreț, această misiune în anotimpul ”cald” a permis totodată confirmarea existenței unei insule considerate anterior a fi o peninsulă care face parte din arhipelagul Franz Josef, la vest de Novaia Zemlia.

Autoritățile ruse au anunțat că aceste teritorii urmează să primească nume în curând.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
harta