Un oraș din Cehia a creat o ”monedă” locală pentru redresarea după criza Covid-19

Un oraș din Cehia a creat o ”monedă” locală pentru redresarea după criza Covid-19
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2021

Un oraș din Cehia a creat o ”monedă” locală pentru redresarea după criza Covid-19, locuitorii primind bani pentru a-i cheltui în magazinele și cafenelele grav afectat de măsurile de carantină, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În cadrul programului, locuitorii primesc vouchere digitale, promovate ca fiind o monedă locală specială, scrie News.ro.

Până la 2.000 de locuitori ai orașului Kyjov au dreptul la "corrents" în valoare de 400 de coroane (19 dolari), numele fiind o combinație între "coronavirus" și "currency", pe care să îi cheltuie la 40 de firme, precum magazine de încălțăminte, o farmacie și un fast food.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25% CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%

Atunci când fac cumpărături, participanții pot plăti jumătate în corrents și restul cu bani proprii.

Cehia, cu o populație de 10,7 milioane de oameni, a fost grav afectată de pandemie. Restricțiile au ținut închise majoritatea magazinelor neesențiale de la sfârșitul lunii decembrie și până în această săptămână.

Programul din Kyjov este finanțat până la 800.000 de coroane de o persoană privată care nu dorește să fie numită și administrat de Pepe Rafaj, care a venit cu această idee.

Rafaj se referă la corrents ca ”bani cu drona”,  o modalitate de a-i compara cu mult discutatul concept de ”bani cu elicopter”, ideea că băncile centrale ar putea transfera numerar direct cetățenilor ca o formă de relaxare monetară.

”Am vrut să-mi dau seama cum să iau bani din elicopter și să-i schimb în bani cu drona, care vor fi vizați și cheltuiți eficient pentru creșterea cererii și ofertei”, a spus el.

Schema este pentru consumatorii low-tech. Se înregistrează online pentru un cont de corrents. Când fac o achiziție, tot ce trebuie să facă este fie să ofere companiei numărul cărții de identitate naționale, fie să utilizeze un cod livrat printr-un mesaj text.

Compania trimite apoi un mesaj text către sistem, care transferă automat cantitatea relevantă de corrents din contul clientului în contul propriu.

Compania obține apoi corrents convertite în coroane, de obicei a doua zi.

Banca centrală a țării clasifică schema Kyjov ca un sistem local de bonuri electronice de discount și, prin urmare, nu este un motiv de îngrijorare pentru autoritatea monetară.

EXCLUSIV Planul de întărire a încălzirii Bucureștiului pe timp de iarnă cu unități provizorii închiriate este blocat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul de întărire a încălzirii Bucureștiului pe timp de iarnă cu unități provizorii închiriate este blocat

"În acest moment, pentru un scop atât de extraordinar, poate fi un instrument adecvat", a declarat guvernatorul Jiri Rusnok pentru Reuters.

Primarul orașului Kyjov, Franisek Lukl, a declarat că speră că schema va putea fi extinsă și în alte părți ale Republicii Cehe, folosind probabil bani din fondurile de recuperare post-pandemică ale Uniunii Europene. El a spus că intenționează să discute acest lucru cu ministrul Muncii săptămâna viitoare.

"O parte din acești bani ... ar putea fi redistribuiți prin de reducere, pentru că sunt pentru susținerea economiei locale, redresarea după COVID-19", a spus Lukl, care este și președintele Uniunii orașelor și municipalităților din țară.

(1 dolar = 21,1150 coroane cehe)

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia
corrents