Ungaria cumpără o mare cantitate de vaccin împotriva covid-19 Sputnik V din Rusia

Ungaria cumpără o mare cantitate de vaccin împotriva covid-19 Sputnik V din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 ian 2021

Ungaria a încheiat un acord de achiziționare a vaccinului rus împotriva covid-19 Sputnik V, a anunțat, într-o conferință de presă, la Moscova, ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ungaria devine astfel prima țară din Uniunea Europeană (UE) care iese din rând și aprobă în mod unilateral folosirea vaccinului candidat rusesc, în contextul în care în Europa crește frustrarea față de întârzieri în aprovizionarea cu vaccinuri dezvoltate de către laboratoare occidentale - ceea ce poate afecta relansarea economică, arată news.ro.

Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online

Acest acord intervine la o zi după ce autoritatea ungară de reglementare a medicamentelor a dat undă verde vaccinurilor împotriva covid-19 britanic AstraZeneca și rusesc Sputnik V, în contextul în care Budapesta depune eforturi să ridice restricțiile impuse din cauza epidemiei în vederea uneirelansăria economiei.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu a aprobat încă Sputnik V și urmează să ia o decizie cu privire la vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford la 29 ianuarie.

Într-o trasmisiune în direct pe Facebook de la o reuniune cu omologul său rus Serghei Lavrov, ministrul ungar a anunțat că vaccinul Sputnik V urmează să fie livrat în trei etape și că detalii cu privire la volumul expediat urmează să fie comunicate ulterior.

PayPoint, noua aplicație de gestiune a facturilor și plăților online CITEȘTE ȘI PayPoint, noua aplicație de gestiune a facturilor și plăților online

”Sunt foarte fericit să anunț că am semnat azi un acord în virtutea căruia Ungaria poate să cumpere o mare cantitate de vaccin rusesc în trei tranșe”, anunță Szijjarto, care subliniază că utilizarea acestui vaccin ar putea să permită Guvernului lui Viktor Orban să ridice mai devreme restricțiile implemenatte în lupta împotriva pandemiei covid-19.

Premierul ungar Viktor Orban și-a apărat abordarea, apreciind că autorizarea utilizării mai multor vaccinuri este cea mai bună, stimulează concurența și obligă producătorii să accelereze livrările.

”Nu avem nevoie de explicații, avem nevoie de vaccinuri”, a subliniat premierul suveranist la postul public de radio.

Guvernul conservator ungar întreține ”bune relații pragmatice” cu Moscova de când se află la putere în 2010.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

Ungaria depinde de gazele naturale importate din Rusia.

Potrivit Moscovei, vaccinul Sputnik V are o eficiență de 92% împotriva covid-19, potrivit unor rezultate intermediare., însă datele finale ale testelor nu au fost publicate.

Oamenii de știință sunt îngrijorați de rapiditatea cu care Moscova a lansat vaccinul și o campanie de vaccinare - înainte de încheierea testelor cu privire la sigurtanța și eficiența acestuia.

Rusia a depus miercuri o cerere de omologare a vaccinului Sputnik V în Uniunea Europeană, în vederea unei examinări luniiviitoare a EMA.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
rusia
vaccin