Ungaria - Taxa excepțională impusă companiilor ar putea aduce la buget peste două miliarde de euro

Ungaria - Taxa excepțională impusă companiilor ar putea aduce la buget peste două miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mai 2022

Taxa excepțională pentru companii anunțată de Ungaria pentru a face față creșterii prețurilor legate de războiul din Ucraina și de cheltuielile militare este de așteptat să strângă la bugetul statului peste două miliarde de euro, conform unui anunț făcut de guvernul de la Budapesta, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Această nouă taxă, a cărei introducere a fost anunțată de premierul populist Viktor Orban, va viza în principal sectorul bancar și pe cel energetic, scrie Agerpres.

Auchan nu intenționează să își schimbe strategia pe piața din Rusia CITEȘTE ȘI Auchan nu intenționează să își schimbe strategia pe piața din Rusia

Guvernul speră astfel să încaseze 300 de miliarde de forinți (760 de milioane de euro) din fiecare dintre aceste două sectoare, adică un total de 600 de miliarde de forinți (peste 1,5 miliarde de euro), a detaliat ministrul dezvoltării economice Marton Nagy, în cadrul unei conferințe de presă.

Impozitarea lanțurilor de retail, a companiilor de asigurări, aeriene, de telecomunicații și a grupurilor farmaceutice va aduce încă 200 de miliarde de forinți (aproximativ 500 de milioane de euro), a adăugat el.

"Nu este vorba de a profita de pe urma profiturilor, ci a excedentului de profit", a spus Nagy.

Va fi introdusă, de asemenea, o taxă pe veniturile din publicitate, care ar trebui să aducă la buget 15 miliarde de forinți (38 de milioane de euro), a adăugat ministrul ungar.

Aceste noi taxe, care depășesc în total 800 de miliarde de forinți (2 miliarde de euro), se vor aplica în 2022 și 2023, a spus ministrul, refuzând să spună dacă ele ar putea fi prelungite ulterior.

Într-un videoclip postat miercuri pe Facebook, premierul Orban a explicat că banii obținuți prin această nouă taxă vor fi utilizați în două direcții: întărirea armatei și plafonarea prețurilor la energie și apă.

Războiul și "politica de sancțiuni a Bruxelles-ului" împotriva Rusiei au dus la o "creștere a prețurilor" care, împreună cu creșterea dobânzilor,"aduce profituri suplimentare băncilor și multinaționalelor", a justificat decizia premierul ungar.

Acest anunț vine la câteva zile după instituirea unei a doua stări de urgență, din cauza războiului declanșat de invazia rusă în Ucraina, în timp ce prima, legată de epidemia de COVID-19, urmează să expire marțea viitoare.

Companiile care obțin profituri suplimentare ar trebui să ajute economia Ungariei și să contribuie la cheltuielile de apărare ale țării, fie că este vorba de reducerea facturilor gospodăriilor sau de finanțarea apărării naționale, a declarat joi șeful de cabinet al premierului, Gergely Gulya.

Totodată, guvernul ungar a mai anunțat joi că doar mașinile înmatriculate în Ungaria vor putea alimenta la benzinăriile în care prețurile au fost plafonate din noiembrie (în jur de 1,2 euro pe litru) pentru a descuraja astfel "turismul de rezervor"."Șoferii cu numere de înmatriculare străine vor trebui să plătească prețul pieței, a spus Gulyas.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
taxa