Val de percheziții în Rusia vizând critici ai Kremlinului

Val de percheziții în Rusia vizând critici ai Kremlinului
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2020

O serie de percheziții au vizat joi, la Moscova, o consilieră municipală din cadrul opoziției și organizații critice cu puterea din Rusia, în contextul în care critici ai Kremlinului au denunțat în ultimele luni o amplificare a presiunilor autorităților, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Deputata dintr-un cartier al Moscovei Iulia Galiamina - foarte activă în campania ”nu” a reformei constituțioale a lui Vadimir Putin, a anunțat pe rețele de socializare că o percheziție a avut loc la domiciliul său, în contextul în care nu se afla acasă, scrie News.ro

”Este doar fiul meu. El nu a vrut să deschidă, însă poliția a amenințat că sparge ușa”, a scris ea pe Facebook, adăugând mai târziu că avocatul său nu a fost autorizat să intre.

Profit LIVE TV – Să ajutăm businessul. Mihai Dârzan, CEO Ringhel, despre proiectul IT prin care românii își vor putea schimba furnizorul de energie în 24 de ore CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV – Să ajutăm businessul. Mihai Dârzan, CEO Ringhel, despre proiectul IT prin care românii își vor putea schimba furnizorul de energie în 24 de ore

Percheziții au vizat de asemenea un redactor-șef al publicației MBkh și doi oficiali din cadrul organizației ”Rusia Deschisă” a oligarhului Mihail Hodorkovski.

Un purtător de cuvânt al mișcării, Konstantin Fomin, a anunțat că aceste intervenții au în mod oficial legătură cu dosarul fostului grup petrolier Iukos din 2003, în urma căruia Kodorkovski a fost condamnat la zece ani de închisoare.

Campania ”nu” a anunțat într-un comunicat că dosarul Iukos ar putea fi un pretext și că ”adevăratul motiv ar putea să fie manifestația prevpzută la 15 iulie (...) în vederea denunțării” reformei constituționale adoptate la 1 iulie care-i permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.

VERZILOV, VIZAT DE OPT PERCHEZIȚII DE LA 21 IUNIE

Miercuri, în cadrul altui dosar, a fost arestat activistul anti-Kremlin Piotr Verzilov - încarcerat timp de zece zile la sfârșitul lui iunie cu privire la ”obscenități”.

Percheziții au avut loc la domiciliul lui Verzilov, la domiciliul mamei sale și unei prietene a acesteia.

Activistul a anunțat pe Twitter că a fost vizat de opt percheziții începând de la 21 iunie.

Presa rusă scrie că o procedură a fost lansată în urma faptului că Verzilov nu a notificat autoritățile cu privire la dubla sa naționalitate.

Activistul deține, de asemenea, un pașaport canadian.

Critici ai Kremlinului au denunțat în ultimele luni o intensificare a presiunilor autorităților vizând voci critice.

Luni, o jurnalistă din Pskov (nord-vest) a fost condamnată la plata unei amenzi cu privire la ”justiticarea terorismyului”, iar marți a fost arestat cu privire la ”trădare” un fost jurnalist specializat în probleme de apărare, Ivan Safronov. Arestarea acestuia a provocat un val de condamnări din partea foștilor săi colegi.

viewscnt
Afla mai multe despre
kremlin
rusia