Veniturile din turism ale Turciei au atins un nivel record

Veniturile din turism ale Turciei au atins un nivel record
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2023

Veniturile Turciei din turism au atins nivelul record de 46,3 miliarde de dolari în 2022, chiar dacă deficitul său comercial s-a extins la peste 109 miliarde de dolari, după ce războiul din țara vecină, Ucraina, a dus la creșterea numărului vizitatorilor din Rusia, dar și la majorarea costurilor cu importurile de energie, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Ținta președintelui Tayyip Erdogan este de a impune o politică monetară neortodoxă, prin reducerea ratelor dobânzilor, pentru a ajunge în cele din urmă la excedent de cont curent. Dar acest obiectiv este complicat de creșterea prețurilor la petrol și gaze, în 2022, și deprecierea lirei turcești, din cauza politicilor șefului statului, apreciază analiștii.

Bulgaria ne transmite - Suntem deja lideri în multe ramuri ale pieței românești. Investițiile bulgare în România, de câteva ori mai numeroase decât cele românești în Bulgaria CITEȘTE ȘI Bulgaria ne transmite - Suntem deja lideri în multe ramuri ale pieței românești. Investițiile bulgare în România, de câteva ori mai numeroase decât cele românești în Bulgaria

Veniturile din turism au crescut cu 53% în 2022, față de 2021, depășind precedentul record, de 34,5 miliarde de dolari în 2019, înainte de pandemie, arată datele publicate marți de Institutul de Statistică al Turciei.

Sosirile vizitatorilor străini au totalizat anul trecut 44,6 milioane, aproape de nivelul de vârf din 2019, de 45,1 milioane, conform datelor Ministerului Turismului din Turcia, scrie Agerpres.

După impunerea de sancțiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei, se estimează că sute de mii de ruși s-au mutat anul trecut în Turcia, văzută ca un loc sigur pentru investiții în locuințe și alte active.

Ministrul Turismului, Mehmet Ersoy, a previzionat că în 2023 veniturile din turism vor atinge 56 miliarde de dolari.

Dar chiar dacă turismul aduce valută țării, importurile de energie au crescut cu peste 90% anul trecut, la 96,55 miliarde de dolari, arată datele oficiale.

Deficitul general comercial a urcat cu 137% în 2022, față de 2021, la 109,54 miliarde de dolari, iar în decembrie avansul a fost de 42%.

În 2022, exporturile au urcat cu 12,9%, la 254,1 miliarde de dolari, în timp ce importurile au crescut cu 34%, la 363,7 miliarde de dolari. În decembrie, deficitul s-a situat la 9,7 miliarde de dolari.

De asemenea, datele publicate marți arată că în trimestrul patru din 2022 veniturile din turism au crescut cu 22,2%, la 11,37 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
turcia