VIDEO Forțele ruse din cadrul OTSC își încheie retragerea din Kazahstan, care ridică starea de urgență

VIDEO Forțele ruse din cadrul OTSC își încheie retragerea din Kazahstan, care ridică starea de urgență
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2022

Forțe armate ruse și aliate ale acestora și-au încheiat retragerea din Kazahstan, după ce au fost desfășurate în susținerea puterii acestei țări autoritariste din Asia Centrală, amenințată la începutul lui ianuarie de revolte sângeroase, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

”Oprațiunea de menținerea păcii (...) pe teritoriul Republicii Kazahstan s-a încheiat”, a anunțat, potrivit agențiilor ruse de presă, generalul Andrei Serdiukov, comandantul acestei misiuni a Organizației Tratutului Securității Colective (OTSC), o alianță militară condusă de Moscova, scrie News.ro.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, intră pe piața media. A devenit creditorul principal al Mediafax Group, administrat de Adrian Sârbu, cu ținta de a fi acționar principal CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, intră pe piața media. A devenit creditorul principal al Mediafax Group, administrat de Adrian Sârbu, cu ținta de a fi acționar principal

Ministerul rus al Aprării a anunțat, potrivit agențiilor ruse de presă, că ”patru avioane ale aviației ruse de transport militar au decolat  cu militari de pe aeroporturi din Nur-Sultan și Almaty”.

Aceste aeronave ”aduc acasă ultimele unități” ale acestei Forțe și comandamentul acesteia, precizează ministerul.

Această retragere are loc în ziua în care Kazahstanul a pus capăt stării de urgență pe care a instaurat-o în urma unor manifestații împotriva scumpirii energiei, care au degenerat în revolte reprimate în mod violent în primele zile ale lui ianuarie.

Autoritățile kazahe au imputat aceste violențe unor ”teroriști” formați în străinătate, o versune care le-a permis să cheme în ajutor militari ruși și OTSC.

Contingentul trimis la 6 ianuarie în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, la solicitarea președintelui kazah Kasim-Jomart Tokaiev, era alcătuir din 2.030 de militari ruși, belaruși, armeni, tadjici și kîrgîzi.

Retragerea trupelor a început la 13 ianuarie.

Violențele de la începutul lui ianuarie în Kazahstam sunt cele mai grave de la proclamarea independenței acestei țări, în 1991.

Bilanțul oficial al acestor violențe este de 225 de morți, iar autoritățile au anunțat 12.000 de arestări.

Puterea kazahă a acuzat că atacatorii, conduși din străinătate, au instrumentalizat o revoltă socială împotriva traiului scump, dar nu a prezentat probe cu prvire la natura ”teroristă” a acestor revolte.

Cele mai grave violențe au avut la Almaty, unde au avut loc schimburi de focuri, s-au jefut magazine și au fost incendiate sediiie prmăriei și reședinței prezidențiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
kazahstan
rusia