VIDEO Gaze lacrimogene și răniți, în a doua seară de proteste din Belgrad și Novi Sad

VIDEO Gaze lacrimogene și răniți, în a doua seară de proteste din Belgrad și Novi Sad
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2020

Zeci de polițiști și protestatari au fost răniți în manifestațiile care au avut loc în fața Parlamentului sârb și în apropierea primăriei din orașul Novi Sad, după ce autoritățile și-au exprimat intenția de a reimpune carantina pe perioada weekend-urilor din cauza creșterii numărului de contaminări cu noul coronavirus, relatează BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Protestele au început pașnic marți seară. Studenți și familii au participat, fiind nemulțumiți de decizia autorităților. Când demonstrația a ajuns la Parlament, poliția a intervenit și a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea, scrie News.ro.

Naționaliștii de extremă dreaptă au fost învinuiți că au alimentat protestele și teoriile conspirației cu privire la pandemie.

Google va afișa context alături de imagini în motorul specific de căutare CITEȘTE ȘI Google va afișa context alături de imagini în motorul specific de căutare

Președintele sârb Alexander Vucic a condamnat miercuri evenimentele, pe care le-a caracterizat ca „cea mai brutală violență politică” din ultimii ani și a făcut apel la încetarea protestelor, subliniind că există riscul creșterii infectărilor.

Miercuri seară, poliția s-a confruntat din nou cu protestatarii, care au aruncat cu pietre și sticle incendiare.

Poliția a folosit gaze lacrimogene și în Novi Sad, al doilea cel mai mare oraș sârb. Imagini suprinse arată un incendiu în primărie, iar în orașul Nis, protestatarii au aruncat cu pietre înspre sediul partidului aflat la putere.

Serbia a înregistrat în ultimele zile o creștere a numărului de infecții cu noul coronavirus. Marți a fost raportat cel mai mare număr de decese de până acum. Într-un mesaj televizat, Vucic a spus că au fost înregistrate 13 decese, că 120 de oameni sunt conectați la ventilatoare și că 4.000 sunt tratați în spitale.

Situația, a mai spus el, este alarmantă în Belgrad. Pentru capitală, președintele a impus o interdicție privind adunările mai mari de 5 persoane, dar și una de circulație, începând cu ora 18.00, vineri seară, și 05.00, luni dimineață.

Vucic a adăugat că aceste măsuri pot fi extinse la nivel național.

Miercuri, președintele a spus că interdicția de circulație ar putea să nu fie totuși impusă în capitală, dar că vor fi anunțate măsuri restrictive. Echipa care se ocupă de răspunsul la criza provocată de Covid-19 urmează să ia o decizie joi.

Serbia, cu o populație de aproximativ 7 milioane de locuitori, a înregistrat până în prezent puțin peste 17.000 de cazuri de Covid-19 și 341 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins University. În ultima perioadă au fost raportate zilnic în jur de 300 de cazuri noi.

De la începutul epidemiei aici a fost impusă starea de urgență pentru mai multe localități.

Opoziția a acuzat președintele că a ridicat restricțiile prea devreme, în luna mai, permițând organizarea de meciuri de fotbal cu spectatori, între altele. O altă acuzație a fost aceea că, în primele săptămâni, Guvernul nu a raportat numărul real de decese asociate Covid-19.

Unele restricții au fost reinstalate săptămâna trecută în zone în care există focare. Prim-ministrul Ana Brnabic a fost huiduită în timpul unei vizite la Novi Pazar, unul dintre cele mai afectate orașe din țară.

În urma confruntărilor violente din capitală, autoritățile au spus că 43 de polițiști au fost răniți.

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste
belgrad
covid-19