Sute de evacuări pe mare în Turcia

Sute de evacuări pe mare în Turcia
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 aug 2021

Salvatori turci evacuau joi sute de săteni, pe mare, în timp ce un incendiu violent se apropia de o centrală termică în care află depozitate mii de tone de cărbune, relatează AFP.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

În șuieratul sirenelor de alarmă, locuitorii își puneau puținele lucruri pe care au putut să le salveze din case în nave ale Pazei de Coastă, mobilizate în portul Oren, în apropiere de orașul Milas, lângă care se află centrala termică, potrivit unor jurnaliști AFP de la fața locului.

Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni CITEȘTE ȘI Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni

FĂRĂ PRECEDENT

Aceste incendii fără precedent cu care se confruntă Turcia de pste o săptămână au legătură cu valul de căldură extremă care lovește sudul Turciei - din cauza modificărilor climatice, potrivit unor experți.

Autoritățile locale au dat asigurări că rezervoare de hidrogen folosite la răcirea centralei, care funcționează cu combustibil și cu cărbune, au fost golite și umplute cu apă, ca o măsură de precauție, scrie News.ro.

”Însă există un risc ca focul să se extindă la miile de tone de cărbune care se află în interior”, și-a exprimat îngrijorarea în fața presei un reprezentant regional, Osman Gurun.

Imagini postate online de primarul din Milas, Muhammet Tokat, surprind un foc violent la intrarea în centrală.

”Centrala este pe cale de evacuare totală”, a anunțat într-un mesaj postat pe Twitter Muhammet Tokat.

Incendiul a fost, mai întâi, controlat miercuri, cu ajutorul a două avioane bombardiere cu apă trimise de către Spania și unor elicoptere, care au deversat apă  pe vârfurile împădurite și pe zone rezidențiale din apropiere.

Însă flăcările au repornit miercuri după-amiaza.

”Vă implorăm și vă avertizăm de zile întregi. Incendiul a încercuit centrala”, a anunțat într-un mesaj pe Twitter primarul din Milas, care cere ca ”un avion bombardier cu apă să să fie trimis aici de urgență”.

PESTE 180 DEE INCENDII DE MIERCUREA TRECUTĂ

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan - criticat din cauza felului în care gestionează aceste incendii, soldate cu opt morți - dădea un interviu live la televiziune, miercuri seara, în momentul în care s-a anunțat evacuarea.

El a recunoscut că această centrală ”riscă să fie distrusă de foc”.

VIDEO&FOTO Președintele Klaus Iohannis, cu bicicleta la Palatul Cotroceni CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Președintele Klaus Iohannis, cu bicicleta la Palatul Cotroceni

Peste 180 de incendii au devastat păduri și terenuri agricole, dar și zone locuite, pe coasta mediteraneeană a Turciei, începând de miercurea trecută.

Incendiile au afectat grav locuri turistice - care și-au putut relua recent activitatea după luni de restricții impuse împotriva pandemiei covid-19.

Potrivit serviciului de supraveghere prin satelit al Uniunii Europene (UE), ”puterea de radiere” a incendiilor din Turcia a atins o intensitate ”fără precedent” din 2003.

Opoziția turcă îi reproșează lui Erdogan faptul că a eșuat să mențină flota turcă de bombardiere cu apă și că acceptat după mult timp ajutor internațional.

”NU ESTE LOC DE POLITICĂ”

Înaltul Consiliu Turc al Audioviziualului (RTUK) a avertizat posturile de televiziune împotriva difuzării de informații despre incendii care ar putea ”provoca frică sau îngrijorare” în rândul populației.

Recep Tayyip Erdogan a acuzat opoziția de faptul că încearcă să obțină un profit politic de pe urma situației, în timp ce țări vecine ca Grecia sunt afectate de aceste incendii.

”Incendiile de pădure sunt o amenințare internațională, la fel ca pandemia covid-19”, s-a apărat Erdogan.

”La fel ca peste tot în lume, incendiile de pădure au crescut puternic în țara noastră. Nu ar trebui să existe loc de politică în această problemă”, a subliniat el.

În primele zile de incendiu, editorialiști din presa proguvernamentală au acuzat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizație considerată teroristă de Turcia și aliații săi ocidentali, de faptul că este vinovată de aceste incendii.

Însă autoritățile citează, de-acum, valul de căldură extremă care continuă să afecteze sudul Turciei.

Potrivit unor experți, modificările climatice în țări ca Turcia cresc frecvența și intensitatea incendiilor de pădure.

Ministrul turc al Agriculturii Bekir Pakdemirli a anunțat că temperarturile din orașul Marmaris, situat la Marea Egee, au atins săptămâna aceasta un record istoric de 45,5 grade Celsius.

”Purtăm un război”, a declarat ministrul presei.

”Trebuie să ne păstrăm moralul și motivația. Îndemn toată lumea să aibă răbdare”, a declarat ministrul.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
incendii