Numărul de SMS-uri a scăzut pentru prima dată de la apariția telefoniei mobile în România, tarifele mici împing spre convorbiri

Numărul de SMS-uri a scăzut pentru prima dată de la apariția telefoniei mobile în România, tarifele mici împing spre convorbiri
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 26 feb 2017

Numărul de mesaje scrise (SMS) a scăzut anul trecut pentru prima dată de la apariția telefoniei mobile în România, ca efect al utilizării în creștere a internetului mobil, prin care pot fi accesate inclusiv diverse aplicații de mesagerie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, potrivit datelor oficiale centralizate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), românii au trimis, în primul semestru al anului trecut, peste 9,5 miliarde de mesaje scrise, cu aproape 6% mai puține față de aceeași perioadă a anului 2015, din care circa 80% în propria rețea.

În același timp, traficul total de convorbiri efectuate de cei 22,6 milioane de utilizatori de servicii de telefonie mobilă (abonamente și cartele preplătite) a crescut cu 4%, în primul semestru din anul trecut față de primul semestru din 2015, la 35,85 de miliarde de minute. Spre comparație, în prima jumătate a anului 2004, deci în urmă cu mai bine de 10 ani, românii au vorbit la “celular” doar 2,86 miliarde de minute.

Aceasta în condițiile în care, la începuturile telefoniei mobile, tarifele practicate de operatorii locali erau prohibitive pentru cea mai mare parte a populației. La un preț de aproximativ 0,60 dolari/minut în afara rețelei și un venit mediu sub 100 de dolari, fără să luăm în calcul și taxa de conectare pentru a putea să te numești abonat, nu toată lumea își putea permite să vorbească la “celular".

Apelurile erau taxate, acum aproape 20 de ani, prin rotunjire la minut, indiferent de durata convorbirii, iar primele 3 secunde erau gratuite.

Meseria în care șomajul este aproape zero, dar cei care o practică tot pleacă în alte țări CITEȘTE ȘI Meseria în care șomajul este aproape zero, dar cei care o practică tot pleacă în alte țări

Timpul a trecut și operatorii au început să se întreacă în minute incluse în abonament, fie că este vorba de apeluri în rețea, fie în afara ei.

Datele oficiale arată astfel că, pe măsură ce baza de clienți a companiilor de telecomunicații s-a extins, a crescut și numărul minutelor vorbite.

În plus, ieftinirea din ultimii ani a tarifelor pentru convorbiri în afara rețelei a avut ca efect creșterea traficului pe această relație cu 47%, la 9,9 miliarde de minute. De asemenea, a urcat cu 5% traficul de voce inițiat din rețelele mobile către cele fixe, la 1,2 miliarde de minute.

De evoluția acestei piețe au profitat și numeroase firme, care și-au dezvoltat chiar afacerile cu ajutorul serviciilor telecom. Totuși, unii dintre oamenii de afaceri, asaltați de avalanșa ofertelor, încă au rețineri în a alege un serviciu, temându-se de costuri ascunse.

La Vodafone, temerile companiilor în privința costurilor nu au însă corespondent în realitate, un exemplu fiind suita Red Flexibil, cu număr nelimitat de minute în orice rețea națională și net arhisuficient.

Cele 5 abonamente cu prețuri cuprinse între 17 euro și 65 de euro includ, pe lângă numărul nelimitat de minute naționale, și un număr generos de minute internaționale, plus un smartphone 4G sau 4G+ de ultimă generație gratuit.

Chiar dacă se concentrează pe comunicarea vocală, abonamentele Red Flexibil stau foarte bine și în ceea ce privește datele mobile. Acestea oferă între 4 GB și 14 GB lunar pentru traficul de date.

Companiile mici, speriate la rândul lor de costuri, pot însă găsi pe piață alternative, precum  abonamentele Flexibil 8 și Flexibil 13, tot de la Vodafone, la îndemâna lor nu doar pentru costurile reduse, ci și pentru beneficiile oferite. Primul aduce convorbiri nelimitate în rețea și 600 MB trafic de date, în timp ce al doilea ridică ștacheta la 3 GB de net lunar și minute nelimitate în orice rețea națională plus rețelele fixe internaționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
sms
vodafone