Apare o nouă pârtie de schi în România

Apare o nouă pârtie de schi în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 ian 2023

Primăria comunei Deda (Mureș), situată la poalele Munților Călimani, a câștigat o finanțare de 78.000 euro pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal care va cuprinde toate cerințele unei stațiuni, inclusiv traseul viitoarei pârtii de schi, după ce comuna a obținut statul oficial de stațiune turistică de interes local, în urmă cu câteva zile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Ne-am dorit obținerea statutului de stațiune turistică de interes local pentru că toată întinderea comunei Deda este o zonă deosebit de frumoasă. Sunt obiective turistice vizitate de turiști din Ungaria, din Germania, din România și consider că Valea Mureșului trebuie pusă în valoare (…) Tot ceea ce presupune o stațiune va fi prevăzut prin PUZ-ul pentru care am obținut o finanțare de 78.000 de euro și am discutat posibilitatea realizării unei pârtii de schi. Am găsit două variante de realizare a acestei pârtii, una mergând pe Gălăoaia, care să coboare undeva spre comuna Răstolița, iar o alta, pe Valea Bistrei, mergând de la Scaunul Domnului – acest punct turistic unde vin foarte mulți turiști în perioada de vară și de iarnă – și coborând pe Valea Bistrei, pe Ștegea, cu o lungime de 1,3 kilometri, poate chiar un kilometru și jumătate”, a declarat presei primarul comunei Deda, Lucreția Cadar, scrie Agerpres

Secțiune cu mari probleme a Autostrăzii Transilvania - relansată CITEȘTE ȘI Secțiune cu mari probleme a Autostrăzii Transilvania - relansată

Comuna Deda cuprinde satele Deda, Bistra Mureșului, Filea și Pietriș, este situată în la poalele Munților Călimani, în bazinul hidrografic al Mureșului Superior, la o altitudine între 500 m și 2000 m, la cel mai înalt punct se găsește pășunea Răchitiș.

La altitudinea de 1300 m, pe teritoriul administrativ al comunei se regăsește unul dintre cele mai vizitate obiective turistice naturale, Vârful Scaunul Domnului.

Lucreția Cadar a precizat că pentru dobândirea statului de stațiune turistică de interes local a fost nevoie de trei ani de demersuri susținute și că, întrucât o condiție era existența a minim 120 de locuri de cazare, a luat toate cabanele la rând pentru a-i determina pe proprietarii acestora să le înregistreze.

„Dezvoltarea turismului în zonă poate fi o sursă de venit. Una dintre condiții era realizarea a 120 de locuri de cazare. Personal, m-am deplasat la casele de vacanță, la pensiunile de pe Valea Bistrei, unde s-a construit în ultima vreme foarte mult. Avem peste 240 de case de vacanță. La această dată avem 140 de paturi – 40 sunt de trei margarete, 100 sunt de două margarete. Avem investitori pe domenii de cazare, servire de masă, activități recreative, terenuri de sport, de tenis. Am avut o solicitare pentru un parc de aventură. Săptămâna viitoare semnăm un contract de finanțare pentru doi kilometri de pistă de biciclete pe Valea Bistrei. În plus, avem deținători de ATV-uri, biciclete care se pot închiria. În ultimii doi ani, în zona Scaunul Domnului au fost organizate două maratoane care s-au bucurat de un foarte mare succes”, a precizat Lucreția Cadar.

viewscnt
Afla mai multe despre
deda
partie schi