Brexit-ul îl transformă pe Paul Pogba în cel mai scump jucător de fotbal din lume

Brexit-ul îl transformă pe Paul Pogba în cel mai scump jucător de fotbal din lume
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 aug 2016

Manchester United ar fi achitat pentru transferul fostului său jucător, Paul Pogba, plecat gratis în urmă cu 4 ani la Juventus Torino, doar 80,7 milioane de lire sterline, și nu 89 de milioane de lire sterline, dacă britanicii nu ar fi votat favorabil la referendumul privind ieșirea din Uniunea Europeană. Din momentul Brexit însă, lira sterlină s-a depreciat considerabil, ceea ce a majorat costul în lire al transferului de 105 milioane de euro al francezului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pogba va deveni, după ce va efectua marți vizita medicală, cel mai scump jucător din lume, dacă ne raportăm în moneda britanică, depășind vechiul record de 86 de milioane de lire sterline achitate de Real Madrid celor de Tottenham pentru serviciile galezului Gareth Bale. Chiar dacă în euro galezul a costat mai mult, costul întregii operațiuni Pogba este superior, ca urmare a faptului că impresarul francezului încasează nu mai puțin de 20 de milioane de euro, în urma procentului negociat în urmă cu 4 ani, când Pogba a fost adus de acesta liber de contract, de la Manchester United la Juventus.

Până la transferul lui Bale, recordul era deținut de un alt fost jucător al celor de Manchester United, Cristiano Ronaldo, pentru care Real Madrid a plătit 80 de milioane de lire sterline.

Raportată la cifra de afaceri a clubului britanic, suma nu mai este una record

Chiar dacă suma pare colosală, când este raportată la alți indicatori, precum veniturile totale ale clubului britanic, de peste jumătate de miliard de euro, nu mai este una record. Transferul lui Pogba reprezintă o investiție considerabilă, echivalentă cu 20% din veniturile clubului. Însă, la timpul lor, alte transferuri au reprezentat investiții mult mai riscante. De exemplu, în momentul în care l-a achiziționat în 2001 pe Gianluigi Buffon, Juventus a cheltuit 53 de milioane de euro, nu mai puțin de 30,5% din veniturile clubului din acel moment, de 173 de milioane de euro. În același an, Juventus i-a mai achiziționat pe Pavel Nedved, de la Lazio, pentru 41,2 milioane de euro și pe Lilian Thuram de la Parma, pentru 41,5 milioane de euro, reprezentând 23,75%, respectiv 23,92% din venituruile anuale ale clubului torinez.

Hotelierii sunt entuziasmați că Manchester City vine la București: Suporterii englezi beau într-o zi cât un turist într-o săptămână! CITEȘTE ȘI Hotelierii sunt entuziasmați că Manchester City vine la București: Suporterii englezi beau într-o zi cât un turist într-o săptămână!

Juventus a finanțat toate aceste operațiuni în parte din vânzarea în același an a lui Zinedine Zidane la Real Madrid, care a achitat pentru acesta 75 de milioane de euro, adică 54,03% din veniturile totale anuale ale clubului spaniol.

Rio Ferdinand: “mai scump” decât Paul Pogba

Paradoxal, unul dintre cei care au declarat că Pogba nu valorează 100 de milioane de euro este Rio Ferdinand, pentru transferul căruia în 2002 Manchester United a achitat celor de la Leeds United un procent similar din venitul anual al clubului, 19,74% (la o sumă de transfer de 36,1 milioane lire sterline și venituri de 229 de milioane de lire sterline).

Higuain: un transfer mai riscant

Interesant este că, deși a obținut o sumă record pentru Pogba, Juventus este deținătoarea recordului de transfer “în valoare reală”, raportat la veniturile clubului. Banii obținuți pe Pogba au fost investiți deja în transferul argentinianului Higuain, care i-a costat pe torinezi 90 de milioane de euro sau 27,42% din veniturile lor anuale. Cu 7% peste procentul reprezentat de transferul lui Pogba.

Manchester ar putea “recupera” jumătate din suma plătită într-un singur an

În plus, potrivit cotidianului francez L’Equipe, Manchester și-a făcut deja calculele, Pogba reținând doar 20% din drepturile sale de imagine, restul de 80% aparținând clubului britanic. Dată fiind expunerea internațională a echipei engleze, considerată cea mai populară la nivel global, presa din Albion a estimat că numai în primul an, din vânzarea de tricouri și materiale promoționale, Manchester United va încasa, de pe urma utilizării imaginii jucătorului francez, peste 40 de milioane de lire sterline. Adică aproximativ 45% din suma achitată, sumă care însă va fi plătită celor de la Juventus în trei ani.

Pogba va încasa un salariu de 13 milioane de euro, la care se va adăuga venitul din drepturile sale de imagine de 20%, care ar putea ajunge la 10 milioane de euro, dacă nu chiar de lire.

viewscnt
Afla mai multe despre
fotbal
transfer
pogba
manchester
juventus
higuain