Confruntare China-Rusia la Astana. Viitorul campion mondial la șah vine în mai la București

Confruntare China-Rusia la Astana. Viitorul campion mondial la șah vine în mai la București
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 31 mar 2023

FIDE a anunțat detaliile meciului pentru titlul mondial la șah. La început de mai, viitorul campion mondial, care va fi decis între Ding Liren și Ian Nepomniachtchi, va veni încoronat la București pentru a participa la Superbet Chess Classic România 2023, prima etapă a circuitului internațional Grand Chess Tour.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

FIDE a făcut publice primele detalii ale meciului pentru desemnarea viitorului campion mondial la șah  care va avea loc la Astana (Kazahstan) în perioada 7 aprilie - 1 mai, la hotelul St. Regis.

Se vor confrunta marii maeștri Ding Liren (China) și Ian Nepomniachtchi (Rusia) și, ca și în ediția precedentă, meciul se joacă la cel mai bun din 14 meciuri. Ceremonia de deschidere va avea loc pe 7 aprilie, iar jucătorii vor începe meciurile pe 9 aprilie. Partidele încep la ora locală 15:00 (GMT+6), iar după două runde va fi o zi de pauza și odihnă.

FIDE a format o echipă de trei comentatori pentru eveniment, pe care o va conduce pentru a opta oară șahista americană, Irina Krush. Alături de ea vor mai fi Viswanathan Anand, campion mondial de 5 ori și Daniil Dubov, considerat de mulți drept unul dintre cei mai creativi mari maeștri.

Confruntare China-Rusia la Astana. Viitorul campion mondial la șah vine în mai la București

Într-o scurtă intervenție video postată pe canalele de social media ale turneului internațional Grand Chess Tour, Garry Kasparov, cofondator al turneului, a făcut referire și la apropiata confruntare pentru titlul mondial de la Astana, care va fi urmată de prima etapă a GCT, Superbet Chess Classic Romania 2023. Practic, viitorul campion mondial la șah va veni încoronat în București, unde va juca primul meci ca cel mai bun jucător al Planetei. Etapele din Polonia și din Croația îl includ și pe Magnus Carlsen, campion mondial din 2013 până în 2022, dar care anul acesta a refuzat să-și mai apere titlul.

“Pe cine aș miza?! Ei bine, ambii sunt foarte buni, va fi foarte strâns, acum câțiva ani aș fi spus Ding, dar acum, după pandemie, poate fi oricine. Nepo (Nepomniachtchi) a jucat mai mult, are chiar experiența unui campionat mondial, l-a pierdut, dar asta îi dă totuși un mic avantaj. Ding este poate mai stabil... Dar repet, este foarte foarte strâns”, a spus Kasparov pentru GCT.

Nedetronat drept cel mai bun jucător de șah din toate timpurile, Kasparov a apreciat și prezența lui Magnus Carlsen pe care-l consideră în continuare drept cel mai puternic șahist al lumii, chiar dacă nu și-a mai apărat titlul în 2023. Pentru Grand Chess Tour, Este o situație foarte interesantă deoarece îi vom avea în același turneu și în același timp pe noul campion modial și pe cel mai puternic șahist al Planetei. Dar poate de asta avem nevoie acum (la GCT - n.r.), de ceva senzațional, de mai multă adrenalină”, a mai comentat Kasparov nerăbdător să urmărească spectacolul, care va începe în mai.

Grand Chess Tour (GCT), unul dintre cele mai puternice circuite internaționale de șah, cu premii totale de 1,4 milioane de dolari, i-a anunțat pe cei nouă șahiști care vor fi prezenți la București în prima din cele cinci etape ale circuitului. Din cele patru ediții organizate până acum la București, Superbet Chess Classic Romania are anul acesta cel mai puternic line-up, asigură organizatorii. Alături de cei doi care își dispută în aprilie titlul de campiona mondial va fi prezent și câștigătorul de anul trecut al turneului, Alireza Firouzja. Lista celor nouă va fi completată foarte curând de al zecelea șahist care va participa în turneu pe bază de wildcard.

viewscnt
Afla mai multe despre
fide
superbet chess classic românia