Louis van Gaal, victima fotbalului contabil practicat de conducerea Manchester United

Louis van Gaal, victima fotbalului contabil practicat de conducerea Manchester United
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 24 mai 2016

În primele 96 de secunde ale deschiderii ședinței de tranzacționare de luni de pe NYSE prețul unei acțiuni a clubului Manchester United a crescut de la 16,8 dolari la 17,495 dolari în urma apariției știrii inevitabilei demiteri a olandezului Louis van Gaal și înlocuirii sale cu Jose Mourinho, în pofida succesului înregistrat sâmbătă în finala Cupei Angliei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Suporterii clubului Manchester United consideră că susțin un club special, ultimul reprezentant al fotbalului romantic. Tragedia de la Munchen din 1958, în care au pierdut aproape o echipă într-un accident de avion, și faptul că Sir Alex Ferguson a rezistat timp de aproape trei decenii (27 de ani mai exact) pe banca “diavolilor roșii” le întreține această percepție, mai mult sau mai puțin iluzorie.

Demiterea olandezului Louis van Gaal de luni seară, similară cu cea a predecesorului său, scoțianul David Moyes, confirmă că Manchester United este un club special, însă nu în sensul în care vor suporterii săi. Conducerea executivă a clubului și patronii săi, membrii familiei Glazer (nu întâmplător, de naționalitate americană), iau decizii ca și cum Manchester United ar fi doar o simplă companie listată la bursă, și nu un club de fotbal.

O demitere anunțată

Demiterea lui van Gaal nu miră pe nimeni, la orice alt club din Europa olandezul ar fi fost demis din decembrie, după două luni în care a câștigat doar 3 meciuri din 15, clubul britanic fiind eliminat încă din faza grupelor Champions League. Chiar și faptul că timp de 4 luni, suporterii nu au asistat la niciun gol înscris de echipa lor pe teren propriu ar fi fost suficient pentru demiterea sa. Până și retrogradata Newcastle a înscris mai multe goluri pe teren propriu. Numărul, record negativ de la înființarea Premier League, de goluri marcate în campionat, doar 49, poate fi un alt motiv pentru justificarea demiterii. Eliminarea din Europa League de către rivalii de la Liverpool ar fi fost un alt moment propice înlăturării olandezului.

Cu toate acestea, Louis van Gaal a fost demis la doar două zile după câștigarea unui trofeu din epoca post-Ferguson, Cupa Angliei. În urma câștigării trofeului Manchester United a devenit clubul cu cele mai multe Cupe ale Angliei câștigate, 12, alături de Arsenal. În ceea ce privește numărul de campionate, clubul din Manchester deține prima poziție încă din epoca Ferguson.

Dacă Champions League nu e, nimic nu e!

Van Gaal n-a putut nici măcar să se bucure de trofeu pentru că a aflat din presă, respectiv BBC, că luni va fi demis și că marți va fi anunțat noul antrenor, prietenul său Jose Mourinho. Decizia fusese luată încă din urmă cu o săptămână, după ultima etapă din Premier League, în care Manchester United a pierdut, la golaveraj ce-i drept, poziția a patra, care îi oferea dreptul să participe în fazele preliminare ale Champions League, în favoarea rivalilor de la Manchester City. Ca și în cazul scoțianului David Moyes, care a fost demis în urmă cu doi ani, chiar în ziua în care calificarea în cea mai bogată competiție europeană a devenit matematic imposibilă!

Salarii reduse cu 20% în urma neparticipării în Champions League

Și asta pentru că patronii și conducerea executivă a clubului iau decizii ghidându-se după principii pur contabile. Neparticiparea în Champions League va reduce veniturile clubului cu o sumă cuprinsă între 40 și 100 de milioane de lire sterline, în funcție de faza în care s-ar fi oprit clubul. Ca niște adevărați antreprenori, patronii clubului și-au luat măsuri de siguranță în cazul unui astfel de eșec, reducând proporțional și cheltuielile. La ultima întâlnire cu investitorii, președintele executiv al clubului, Ed Woodward, a anunțat că Manchester United va înregistra o pierdere de doar 10 milioane de lire sterline din neparticiparea în Liga Campionilor, în special datorită clauzelor inserate în contractele jucătorilor și conducerii tehnice, care micșorează salariile acestora cu 20% în cazul în care echipa nu se situează pe primele patru poziții ale Premier League. În plus, contractele mamut semnat cu Chevrolet și Adidas nu includ penalități în cazul neparticipării în Champions League, cel puțin un sezon. Contractul cu Chevolet nu prevede nicio clauză legată de Champions League, doar una legată de o eventuală retrogradare, în timp ce cel cu Adidas, de 75 de milioane de lire pe sezon, stipulează o reducere a sumei de sponsorizre cu aproximativ 30%, însă numai în cazul neparticipării 2 ani la rând în Liga Campionilor.

Acesta este un alt motiv financiar pentru care clubul nu-și mai putea permite să-l păstreze pe Louis van Gaal încă un an la conducerea echipei. Pierderile financiare în cazul unui nou eșec ar fi fost considerabil mai mari anul următor.

Reacție pozitivă pe bursă

De altfel, acționarii clubului listat pe New York Stock Exchange au reacțonat pozitiv luni, chiar dacă nu se știe încă precis la ce, la câștigarea Cupei Angliei sau la anunțul demiterii iminente a lui Louis van Gaal. Mult mai probabilă este ultima variată, coroborată cu mult anticipata venire pe banca englezilor a celui mai de succes antrenor al ultimilor ani, Jose Mourihno. În primele 96 de secunde ale deschiderii ședinței de tranzacționare de luni, prețul unei acțiuni a clubului Manchester United a crescut de la 16,8 dolari la 17,495 dolari.

Van Gaal lasă acțiunile clubului la un nivel similar celui din momentul preluării

Paradoxal, evoluția acțiunilor clubului pe timpul mandatului olandezului a fost una pozitivă. Pe 19 mai 2014 o acțiune Manchester United era cotată la 16,67 dolari, cu 13 cenți sub valoarea înregistrată în ședința de vineri, ultima înaintea desfășurării finalei Cupei Angliei și a anunțului demiterii olandezului. Pe timpul mandatului său, a fost înregistrată și cea mai ridicată cotație, de 19,62 dolari pe acțiune, chiar la primul meci al acestuia, cel de deschidere a turneului din SUA, din perioada de pregătire a sezonului 2014-2015, 7-0 cu LA Galaxy. Explicația ține însă mai mult de pesimismul din epoca Moyes și de optimismul cu care acționarii au perceput instalarea lui van Gaal. Optimism transformat la rândul său într-un pesimism la fel de negru după doi ani de insuccese, încununați paradoxal, cu ultim succes, cel din Cupa Angliei!

viewscnt
Afla mai multe despre
fotbal
manchester united
van gaal
ferguson
mourinho